Fulufjället på skidor

Det här skulle bli årets roligaste skidtur. En tur jag längtat till. Efter en tråkig start på vintern kom nu något riktigt roligt att göra.
Vi fick tag i en stuga på Fulufjället några dagar. Pulkan lastades med massor av god mat, kläder, vatten och diverse prylar. Till och med ett par Staropramen packade jag ned :-). Gunsan hade en liten rygga med kläder som också skulle användas till dagsturer. Jag hade min sån i pulkan.
Klockan 11 var vi redo att ge oss av på skidorna. Det var skönt att komma iväg efter lång tid i bilen. Det började med maklig uppförsbacke efter en väg. När vägen tog slut och vi kom ur skogen syntes det att det skulle bli lite kämpigt uppför. Efter ett tag rasade fallvindar från toppen nedför sluttningarna och yrde snö på oss. Jag frös rejält om händerna upp på plattån och fick leta fram varmare handskar. Sedan kämpade vi på mot stugan. Det var skönt att komma fram, tända en brada i kaminen och göra lite mat.

Vi la oss tidigt så det kom inte som en överraskning att jag vaknade innan 06:00. Brasan blev tänd innan jag hämtade snö att smälta på kaminen. Dålig stil av oss att inte gjort detta under gårdagen, skärpning…. Jag sågade och högg ved innan Gunsan ropade att gröten var klar. Vedboden var inte tät så det var fullt av snö där inne men veden var torr som tur var. Mera sågning och snösmältning medan Gunsan fixade i köket. “Kylskåpet” fick nytt kylelement också. Det höll utan problem maten kall ett dygn.
Efter allt fixande gjorde vi en dagstur mot Göljåstugan. Det platta Fulufjället bjöd på vindpinade sluttningar och utan stålkanter hade det varit riktigt jobbigt. Gunsan som inte åkt slalom tidigare gjorde det riktigt bra i premiärturen ned för backarna. Varm choklad och mackor i stugan innan vi åkte tillbaka. Nu blev det mycket uppför. Ingen lång tur men vi var nöjda när vi kom tillbaka. Vinden kylde oss en del så det var skönt att tända brasan. Fläskfilé, potatisgratäng och vitlökssås svaldes ned med Staropramen. Utsökt middag och en Balblair -95 i kåsan till efterrätt. Kvällen bjöd på film på surfplattan.

Ny morgon och nya sysslor. Nu hade vi i alla fall vatten klart till frukosten så när jag gick ut och sågade gjorde Gunsan frukost. Det var vindstilla så jag kunde såga utomhus. Det var mycket enklare än att balansera stocken på en huggkubbe. När vi satt och käkade frukost började det blåsa som det gjort under natten. Det kanakade i väggarna. Snön yrde rejält från backen så den tur vi skulle göra mot norska gränsen blev aldrig av. Vi tog en kort promenad utomhus och kollade sedan på film och käkade pepparlax innan film, kort och yatzy avslutade kvällen.

Idag var det mulet och snö. Det var ändå okej sikt så inget “famlande i mörker”. Vi hade förberett det mesta kvällen innan så inget mer sågande, huggande eller smälta snö. Det blev en rejäl frukost innan vi städade och plockade ihop det sista. Under natten hade det snöat 2-3 cm. Det blev underbar skidåkning och pulkan gled lätt på nysnön. Nu ville jag vara kvar längre….
Vi käkade åter mackor och drack choklad i en nödstuga innan vi gav oss väg utför mot bilen. Jag hade tillverkat en broms till pulkan men den behövde jag inte använda. Det var lättare att bromsa nu efter snönfallet. Gunsan klarade sig utmärkt nedför backarna också. En riktigt härlig tur summerade vi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.