Kungsörnar på myren

Igår åkte jag upp till Stig i Järvsö. Det var av en olyckshändelse jag träffade på honom 2012. Det blev senare till en lyckträff för min del. Vi har hållit lite kontakt sedan dess och jag träffade Stig första gången förra sommaren. Han är involverad inom flera rovfågelprojekt och har hållit på med detta länge. Enligt mig väldigt kunnig inom området också.
Hos Stig blev det först en fika. Jag hade med mig lite whisky vi provade också. Det blev en hel del diskussioner och tittande på bilder innan jag somnade i min sovsäck.
Klockan hade jag ställt på 05:20 men jag vaknade redan fem minuter över fem. Snabb frukost och packning av bilen för att sedan åka de sju milen till myren. I pannlampors sken gick vi genom skogen till det lilla gömslet vi skulle spendera dagen i. Ungefär halv sju var vi riggade och klara. Fyrtio minuter senare kom första fågeln.

Korp, Raven, Corvus corax
Korp, Raven, Corvus corax

Det var fortfarande ganska mörkt, för mörkt för att fota egentligen. Tre kvart senare såg vi två örnar i träden vid sidan om myren. En gråspett vågade sig ut på myren. Den är nog inget att ha för en kungsörn och behövde inte känna rädsla.

Gråspett, Grey-headed Woodpecker, Picus canus
Gråspett, Grey-headed Woodpecker, Picus canus

Vi hann se någon örn svischa över myren. De försvann lika fort som de kom. Rätt var det var landade en örn i ett träd en bit framför oss och började putsa sina fjädrar. det gäller att ha koll på utrustningen…

Kungsörn, Golden Eagle, Aquila chrysaetos
Kungsörn, Golden Eagle, Aquila chrysaetos

Se så vacker man blir efter att fjädrarna blivit tillrättalagda…

Kungsörn, Golden Eagle, Aquila chrysaetos
Kungsörn, Golden Eagle, Aquila chrysaetos

Den här örnen har varit i det här området för två år sedan. Stig berättar att den kallas pianot. Jag förstod direkt varför den fått sitt smeknamn när jag såg stjärten på den. Nu har den ruggat tre stjärtpennor som innan dess såg ut som de övriga…

Kungsörn, Golden Eagle, Aquila chrysaetos
Kungsörn, Golden Eagle, Aquila chrysaetos

En skata tyckte inte om denna örns närvaro. Skatan ryckte den i stjärtfjädrarna två gånger men örnen gäspade bara…

Kungsörn, Golden Eagle, Aquila chrysaetos
Kungsörn, Golden Eagle, Aquila chrysaetos

När sedan en korp landade tittade örnen argt på den några sekunder. När inte det hjälpte spände den musklerna…

Kungsörn, Golden Eagle, Aquila chrysaetos
Kungsörn, Golden Eagle, Aquila chrysaetos

EN större hackspett hade hittat något att äta. Jag tyckte det såg ut som en kotte. Tänkte verkligen spetten försöka hacka in kotten i trädet som de annars gör med mat?

Större hackspett, Great Spotted Woodpecker, Dendrocopos major
Större hackspett, Great Spotted Woodpecker, Dendrocopos major

Totalt sett såg vi tre möjligen fyra örnar idag. Jag tyckte det var en mycket bra dag och en sådan som sparas i det bra arkivet. Det var kul att få se snö i mängder denna vinter också. Jag kom hem halv tio på kvällen och var hur trött som helst.

Tack Stig för en riktigt bra dag!

2 thoughts on “Kungsörnar på myren”

    1. Jag tycker det är riktigt kul att få ta del av deras värld. Korpen är så underhållande att se/höra. De hoppar och stutsar, hänger och kan till och med flyga upp och ned. Deras läten är många och ibland skulle jag kunna betala mycket pengar för att förstå vad de säger och gör.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.