Orkidéer

Igår var Gunsan och jag ut med Ozzy. En promenad upp på skogen där vi gått många gånger förut. Däremot har jag aldrig gått där då det varit sommar. Under gårdagens promenad såg jag mängder av orkidén Skogsnyckel. Efter jobbet idag skruvade jag på macro-objektivet och begav mig dit.
Första stoppet blev vid några Svärdsliljor. En vacker stor gul blomma som växer i grunt vatten eller i blöt mark.
Det är ingen orkidé och ingen lilja heller. Svärdsliljan tillhör släktet irisväxter. Den kan bli uppåt 150 cm hög men håller sig oftast runt metern.

Svärdslilja, Yellow flag (Yellow iris), Iris pseudacorus
Svärdslilja, Yellow flag (Yellow iris), Iris pseudacorus

På vägen till de andra blommorna såg jag en annorlunda “nyckel” jag tyckte mig känna igen men bestämde mig för att kolla närmare på den senare. Stativet sattes upp och jag smällde några myggor innan jag tog några kort.

Skogsnyckel, Common Spotted-orchid , Dactylorhíza Maculáta ssp. Fuchsii
Skogsnyckel, Common Spotted-orchid , Dactylorhíza Maculáta ssp. Fuchsii

När jag tittade runt i närheten såg jag nästa orkidé. En oansenlig växt som skulle kunna vara vilket ogräs som helst.

Tvåblad, Common Twayblade, Neottia ovata
Tvåblad, Common Twayblade, Neottia ovata

För att inte missa några fler satte jag igång maskineriet. Jag spanade hela tiden nedåt så hade det kommit något djur hade jag missat det. Enkelbeckasinens spelande hörde jag dock och likaså morkullans brummande. Tiden gick och jag vände tillbaka för att spana in den blomma jag lämnade närmare bilen. det var som jag trodde. Inte fullt utblommad men det börjar ta sig.

Jungfru Marie nycklar, Heath Spotted Orchid (Moorland Spotted Orchid), Dactylorhíza maculáta
Jungfru Marie nycklar, Heath Spotted Orchid (Moorland Spotted Orchid), Dactylorhíza maculáta

Den närmaste kvarten gick åt att leta efter ett bättre exemplar av denna men det fanns inga fler. Det får bli en ny tur när jag får tid. Vissa orkidéer blommar senare så vad som helst kan dyka upp hoppas jag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.