Bråda tider

Många djur har ungar nu och måste kämpa för att se dem växa upp. Under kvällens övning hade jag hoppats se slagugglan mata sina ungar. Tyvärr varken såg eller hörde jag någon uggla denna kväll. Kan den ha varit skendräktig när den låg i boet?
Något jag däremot hörde var spillkråkan. Spillkråkan låter lite som en sparv/duvhök men inte lika distinkt.
Efter ett tags ropande kunde jag se var den landade. Där satt mor spillkråka och knackade på “dörren”. Munnen var full av larver åt de hungriga små barnen.

Spillkråka, Black Woodpecker, Dryocopus martius
Spillkråka, Black Woodpecker, Dryocopus martius

Efter ett tag tittar två tiggande mindre näbbar ut ur bohålan. Det går fort för dem att svälja larverna och mamman får genast ut och leta upp mer mat.
Spillkråka, Black Woodpecker, Dryocopus martius
Spillkråka, Black Woodpecker, Dryocopus martius

Ett par kortare regnskurar senare lämnar jag spillkråkorna och börjar leta efter ugglorna. Letandet består mest i att lyssna.
Morkullans grymtande hör jag flertalet gånger. Till slut tröttnar jag och lyfter kameran från stativet för ett kort. Det är långt håll men fågeln går i alla fall att urskilja.

Morkulla, Eurasian Woodcock, Scolopax rusticola
Morkulla, Eurasian Woodcock, Scolopax rusticola

Klockan närmar sig nio och jag börjar dra mig tillbaka till bilen. Här ute är jag uppskattad av myggen och de kalasar friskt. Jag träffar på en dam som också har problem med myggen. Hon biter sig på ryggen flera gånger för att bli av med klådan. Jag missade att slå av serietagningen så helt plötsligt flyttade hon fokus mot mig. Jag ville inte störa och smet snabbt iväg.

Rådjur, European roe deer, Capreolus capreolus
Rådjur, European roe deer, Capreolus capreolus

2 thoughts on “Bråda tider”

 1. Hej,
  Bilden med morkullan som flyger mot vänster i en mycket ljus (nära vit) himmel undrar jag om jag kan använda (publicerad 2013-06-02.) Min mor fyller 80-år och hon tillbringar mycket tid i på Orust i ett hus som ligger i anslutning till ett “morkullestråk”. Stället kallas Morkullen. Jag vill överraska henne på födelsedagen med en illustration på postlådan. Är det möjligt att köpa bilden och vad kostar den högupplöst för detta ändamål?
  Bästa hälsningar
  Magnus Dahlin

  1. Hej Magnus!
   Tyvärr har jag den inte i någon bättre upplösning då detta var ett kort på långt håll. Kan du använda bilden är det helt ok.

   Mvh. Håkan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.