Härliga tider

Mycket tid har tillbringats ute nu under årets bästa årstid. Vi har något på jobbet som heter Sverige-stafetten som går ut på att samla poäng till sitt lag genom aktiviteter. Jag rör mig ganska mycket men denna vecka har jag sett till att göra det dagligen. Har jag inte haft något annat att göra har jag tagit cykeln på en tvåtimmarsrunda.
I torsdags var jag ledig och spenderade hela dagen med kameran och Patrik. Vi finkammade ett större område på djur och fåglar men det blev nästan bottennapp. Härligt väder så det gjorde inte något. Nu har vi i alla fall koll på det området till nästa besök. En timme i bilen och flera nya områden senare gav vi oss för denna dag.

Fredagen tog jag cykeln ut på skogen hemmavid för att kolla av om snön hade försvunnit. Sist jag cyklade där var det bra mycket snö kvar och cykeln måste ledas. Nu var det bara snö på ~10 meter och jag kunde ivrigt utforska nya vägar med.

I går hade jag lovat Gunsan en vandring i naturen. Vädret skulle vara sådär enligt diverse meteorologer men det blev kalasbra. Vi följde någon skogsväg innan vi kom fram till lummig lövskog. Sippor fanns det i massor. Både vita och blå

Blåsippa, Anemone hepatica
Blåsippa, Liverleaf, Anemone hepatica

Ozzy fick verkligen hålla tungan rätt i munnen när vi passerade en lång bro med träplankor att gå på. Att se vattnet igenom springorna är lite scary. Han hade full fokus och gick med låg hållning och breddade tassar hela vägen. Med sådan klippa som mig i andra änden av kopplet gick det i alla fall bra 🙂
Gamla ekar är häftiga. Här finns en hel “park” av gamla Sparbanks-ekar.

Ek, Oak, Quercus robur
Ek, Oak, Quercus robur

Vi stannade och avnjöt mina specialare, nybakad baguette med salami och brie. Ozzy fick mumsa på kebabkött. När Ozzy skrämt några kannadagäss fortsatte vi vandringen. När vi stannat till och jag höll på att knyta ihop en pås med hundlort märker Gunsan att hon tappat sin kamera. Det blev en promenad tillbaka till stället vi fikade på men vi lyckades tyvärr inte hitta den.
Vi hade några kilometer kvar att gå och påbörjade dessa. Ozzy tog sig ett bad och rullade sig i snön när han fick chansen. Tur var väl det för han var bra lortig då vi gått runt i mycket gegga.

Min kompis Ozzy
Min kompis Ozzy

Efter vi kom tillbaka till bilen for vi hemåt med O. Gunsan och jag skulle tillbringa ytterligare ett par timmar i gummistövlar. Förra året var jag med Patrik till lek-bäcken men då var vi sena och i stort sett bara abborrar i bäcken. Nu var den full av gädda och någon enstaka abborre. Vi gick genom det översvämmade området ut till bäckmynningen och jag visade var havsörnen brukar sitta och vänta in lunchen. Då kom en som satte sig en bit bort. Den gjorde en lågsniffning över oss och flög vidare. Många gäddor såg vi också. Tyvärr inget pol-filter på kameran.

Gäddor vilar ut i lugnvattnet
Gäddor vilar ut i lugnvattnet

Idag har jag varit och flugfiskat för första gången i år 😮 Inte ens provat något på havsöring. Allting är sent i år pga. den sena våren.
Det låg fortfarande is på tjärnen så det var inte mycket att fiska på. Hampus hade vadare på sig och klarade sig runt tjärnen. Med mina gummistövlar fick jag spana in grodorna istället 😉
Fisket gick tungt och vi blev utan båda två…
Hem och stoppa i lite mat och packa kameraprylar. Patrik var med och vi kollade in spovar och tofsvipor. Vi såg också brun kärrhök när vi knatat på ett tag. Det blåste griskallt och var inte speciellt trevligt. Patrik åkte hem efter ett par timmar och jag fortsatte till nästa plats där jag promenerade utan kameran. Ormvråk, brun kärrhök, fiskgjuse och havsörn prickades av.

Nu är det snart måndag och tillbaka till gruvan. Längtar redan till tisdag eftermiddag och hoppas på bra väder till 1 maj. Jag tänker inte gå i något demonstrationståg i år heller 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.