Påskfiske

Påskledigt och väderlekstjänsterna lovade hyfsat väder, trevligt. Jag bestämde mig för att börja ledigheten med ett fiske. Det var ett tag sedan jag sov i tält så tältet fick också följa med. Planen var att släpa med ved men jag ändrade mig kvällen innan fast jag köpt korv och bröd. Det skulle bli hamburgare istället på bensinköket.
En underbar skidfärd i vackert väder. Himlen var blå som utlovats men det sas att det skulle mulna på allt eftersom.
På sjön gjorde jag i ordning fiskegrejorna och skickade i. Bjällran på så jag kunde göra annat under tiden. Lika bra att slå upp tältet så det är gjort.

Hilleberg Akto
Hilleberg Akto

När “lägret” var iordninggjort koncentrerade jag mig mer på fisket och det blev ett antal fiskar ganska snart. Det var bara abborrar som ville nappa. Jag nötte på länge men ingen röding ville bita i. Fisket fick ta paus då hungern kom. Jag hade förberett i “köket” så det var bara att dra igång.

Optimus Nova+
Optimus Nova+

Whiskyn till matlagningen satt fint. Två goda cheeseburgare utan ost (glömd) senare var jag mätt också och fisket fortsatte. Det dröjde ett bra tag innan det äntligen drog på lite bättre. Det pillades först precis som abborrarna gör men när jag krokat fisken kändes det att det var röding. Kul!
Det roliga kom av sig. I och med att jag skippade veden hade jag ingen kniv att rensa med. Kniven jag brukar ha i skryllan fick stanna hemma då det var onödigt mned två. Hmmm, vad göra? Jag använde borren att skära upp buken och en tältpinne att rensa med. det gick men inget att rekommendera. Kladdigt blev det.
Då klockan började bli sen eftermiddag och jag inte hade lust med någon repris på den barbariska fiskrensningen plockade jag ihop för dagen. Jag måste ju göra slut på whiskyn också 🙂

Whiskyn räckte inte länge och inga tidningar eller böckar fanns med så jag krypte till kojs istället. Himlen var fortfarande klar 20:00. Nu som det skulle vara helmulet. Istället för de utlovade -7 till -10 kunde det bli kallt under natten.

Stjärnklart
Stjärnklart

Blåsan var full och väckte mig 00:30. Svinkallt men jag måste upp. Enmanstält är jobbiga att byta om i och frosten på väggarna är inget kul heller. Snabbt ut och tillbaka in. Hämtade kameran för att fota i månljuset.

Månen
Månen

Huttrade ett tag innan jag somnade igen. Vaknade nästa gång vid 4. Nu var det rejält kallt. Hade jag vetat detta hade jag tagit min varmaste dunsäck (-17) istället för denna som har en komforttemp på -7. Jag tog på mig understället och låg kvar ett bra tag för att få upp värmen så jag kom igång. När jag kom ut ur tältet frös jag. Det blev en lång promenad över isen innan värmen kom tillbaka.
Maggotburken som jag glömde ta in var frusen. Den hade hängt med i armhålan på min promenad så nu kunde jag fiska i alla fall. Slängde i grejorna och satt på pinglan. Mackorna var frusna så de stoppades innanför jackan och vatten behövde smältas det med. Till slut hade jag fått till varm choklad till mina mackor och det kändes genast bra.
Någon abborre lyckades jag få tidigt men rödingarna lös med sin frånvaro. Ett par kom på skoter och berättade att det var -15 när de åkte. När kom hade solen tittat fram över bergen och den värmde skönt. Jag fick en till röding också innan det kom fler skotrar.

Röding, Arctic char, Salvelinus alpinus
Röding, Arctic char, Salvelinus alpinus

Jag fiskade och packade ihop mina grejor samtidigt. Allt för att slippa göra det tråkiga sist. Innan jag lämnade sjön hade jag ett till påslag men lyckades inte få upp den.
Skidfärden tillbaka var skön. Solen sken fortfarande och det hettade i ansiktet.

3 thoughts on “Påskfiske”

  1. Helt rätt Göran!
    Inte så stor men rund och fin. Filéerna passar bra i stekpannan 🙂

    Din kåsa var med igen. En ständig följeslagare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.