Kolmården

Jag hade bokat en Safari Camp på Kolmården åt mig och småpojkarna. Det var lite mystiskt vad som detta paket innehöll men tältplats nära djuren framgick iaf.
Dagen började med spöregn när vi lämnade Gävle. Strax söder om Stockholm så avtog regnet. Istället möttes vi av en blockerad E4:a då en lastbil vält. 45 minuters väntan innan jag fick reda på att en stor lastbil vält på en bro och det skulle ta riktigt lång tid att bärga den. Tog ett beslut att vända och köra i fel riktning på motorvägen. Polisen som stoppade mig vid påfarten(!) var vänlig och beskrev hur jag skulle ta mig vidare. Fler bilar hängde på så vi som hade personbilar kom vidare.
Väl inne på Kolmårdens djurpark hann vi precis till Delfinshowen. Herregud vad de är duktiga. Jag lämnade med små tårar i ögonvrån. Vi vandrade runt i parken hela dagen innan vi samlades för gemensam transport till campen. Den var placerad i utkanten av “Savannen”. Strutsar, antiloper, giraffer och hjortar kom och hälsade. Våra campvärdar grillade Lammkorv, hamburgare och vanlig grillkorv. En starköl slank lätt ned i strupen efter en lång dag. Efter maten fick vi prommenera in i “Höglandet”. Där bodde lamadjur, stenbockar och Afrikanska vildhundar. Se men inte röra var det som gällde. Efter det blev det besök i Lejongropen. Fyra hannar och fem honor besökte oss och vrålade bara en meter ifrån oss. Det var mäktigt och både Rasmus och Alexander tyckte det var kul. Tillbaka i campen fick vi mata djuren med pellets. Strutsarna var glupskast och tog gärna mat från handen. Ett finger kunde följa med om man hade otur. Tur att de inte har tänder. Giraffer, hjortar och antiloper stod på kö för att få mat. Efter ett tag sov vi alla som barn i tälten (22:30).

Dag två var det dags för Bilsafari. Vi fick köra före i kön och vår bil var nummer tre in. Stängda fönster och dörrar var reglerna och det kändes lite lamt i början där vi kelat med djuren och gått mitt bland dem. Sedan kom björnar och vargar och då var det mer befogat. En stor björnhane gick bara en meter från Alexander. Likadant med lejonen så var det en hane som gick bredvid bilen en bit innan den svängde in bakom.

Djurparksbesöket började med besök av det hus där de har ormar, hajar, ödlor och småapor. Därefter tittade vi på varg och lo innan linbanan tog oss till Delfinshowen igen. Sedan blev det barnen som fick bestämma vad de ville se igen och där var Tiger world en stor favorit. Tigrarna har en mycket fin liten park. Snöleoparderna besöktes också ett flertal gånger för att se om de var vakna.
Klockan tre var det dags för finalen, Rovfågelshow. Inget som grabbarna längtade efter men när den var klar tyckte de i alla fall att det var kul att se.
En Harrisvråk blev utsläppt och var på väg mot läktaren när den plötsligt fick se en skata…

En slagfalk visade upp flygkonster och dök i 250 km/h

Berguven svävade fram tyst…

En trevlig resa hade vi i alla fall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.