Fågelspaning

Helgen bjöd på två dagar med fågelspaning. Tanken var att jag på lördagen skulle ta med Gunsan och titta på en hökuggla jag fotat ett antal gånger tidigare. Det började bra i alla fall med att två havsörnar flög ovanför oss. Korpar flög också i vår närhet och kraxade.
Vi spanade runt på hygget jag sett den flertalet gånger men hittade ingen uggla. Efter ett tags letande begav vi oss till nästa hygge men hittade ingen där heller. Då gick vi tillbaka i snöyran till utgångspunkten. Ingen uggla nu heller trots intensivt letande så det blev en till promenad till hygge nummer två. Där jag såg några orrar flyga iväg. Vi följde efter dem och lyckades tillslut hitta ett gang I trädtopparna vid en myr. När orrarna gav upp pulsade vi tillbaka i snön.

Ugglespaning utan resultat
Ugglespaning utan resultat

På söndagen blev det en resa till gammelskogen med korvgrillning. Det var en del snö på skogsvägen så vi fick prommenera den sista biten. När vi kommit fram flög en kungsörn ett par hundra meter ifrån oss och spanade efter mat. Den cirklade en stund innan den försvann.
Gunsan och jag tittade på svartmesar, tofsmesar, talltitor och nötväckor. En större hackspett visade sig också efter en stund.
Jag blev kall om händerna efter att ha stått still och slarvat med handskarna så det var lika bra att tända eld. Gunsan provade att fota lite fågel under tiden. Kungsörnen visade sig igen alldeles ovanför våra huvuden denna gång.
Elden blev grillvänlig efter ett tag och vi passade på.

Ett enkelt nöje
Ett enkelt nöje

Korven smakade som vanligt kalasgott och resterna hängde vi till lavskrikorna som kommit. Jag tog fram kameran för att ta några bilder…

Olycksfågel, Lappskata, Stenskrika är andra namn för Lavskrikan
Olycksfågel, Lappskata, Stenskrika är andra namn för Lavskrikan

Hemma på fågelmatningen hittade jag två nya arter jag inte sett där förr. Stenknäck och Sidensvans kan nu läggas till listan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.