Kungsörn, Golden Eagle, Aquila chrysaetos

Kungsörnar

Igår kväll åkte jag med Håkan Vargas till hans gömsle i Hälsingeskogarna. Håkan driver med sin fru Eva den underbara anläggningen Vargas Vildmarkslodge. Jag har tidigare varit där och fotat björn med flertalet björnmöten.
Vi kom fram sent till gömslet efter lite pysslande. Håkan satte på värmen och jag plockade fram whiskyglasen och bjöd på god 25-årig Glenfarclas. Vi pratade på till klockan var 01:00 innan vi insåg att tiden runnit iväg. I en varm sovsäck somnade jag sedan skönt.
Jag vaknade något före Håkan och kunde konstatera att det fortfarande var tidigt på morgon. När det kommit lite mer ljus så hördes första korpen och strax därefter skymtades första örnen i ett träd en bit bort.

Kungsörn, Golden Eagle, Aquila chrysaetos
Kungsörn, Golden Eagle, Aquila chrysaetos

Med lite otur hade den kunnat sitta där hela dagen och spanat men här gick det riktigt fort. Tyvärr var ljuset klent för fotografering. Det var en yngre örn som flög in. Den fick snabbt sällskap av en något äldre som skickade iväg den första efter lite kivandes.
Dimman kom och gick och det verkade som om örnarna passade på när dimman låg som tjockast. Ibland lättade det och vi fick fin närkontakt med dem.
Den äldre örnen skyddar sitt byte.

Kungsörn, Golden Eagle, Aquila chrysaetos
Kungsörn, Golden Eagle, Aquila chrysaetos

Till en början var de lite nervösa. Det kunde bli snabba inflygningar på åteln och snabbt därifrån. Kanske beror det på den hitills ovanligt varma vintern? Senare under dagen släppte det nervösa beteendet och de kunde vara med flera minuter.
När jag började fundera på mat kom även en tredje örn och satte sig i ett träd bredvid. Den gjorde en inflygning men vände snabbt och satte sig i ett träd på sidan. Örnen såg något större ut än de övriga två och riktigt vacker när den bredde ut vingarna i luften. Synd bara att man inte var med vid inflygningen. De andra två kom alltid från sidan och så gott som omöjliga att fota i flygandes.
Maten kom på tal igen när den yngre örnen kom tillbaka. Jag blev hungrig bara av att se den äta.

Kungsörn, Golden Eagle, Aquila chrysaetos
Kungsörn, Golden Eagle, Aquila chrysaetos

Till slut kom en lucka för rostbiff och potatissallad. Vi hann knappt äta klart innan en av örnarna kom tillbaka. Ljuset började försvinna men vi satt kvar och tittade på dem. Ett privilegie bara det. När mörkret brutit in gav vi oss tillbaka mot anläggningen och vidare hemåt.

Jag provade lite film också. Kör full screen…
httpvh://www.youtube.com/watch?v=jVKa7_K_kvU&vq=hd720

Tack Håkan för en trevlig vistelse!

4 thoughts on “Kungsörnar”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.