Budapest, Ungern

Budapest räknas idag som en av Europas vackraste städer. Med all rätt även om det är svårt att jämföra. Det finns många fina byggnader och platser i alla fall.
Ungern var allierat med Tyskland mellan 1940 och -43. När Ungern försökte dra sig ur i början av 1944 ockuperades de av tyskarna istället. Sovjet befriade Ungern men gick 1956 in i Budapest och tog över landet. De sista sovjetiska trupperna lämnade ungersk mark 1991. Pest eller kolera så att säga.

I Ungerns huvudstad Budapest bor idag nästan 2 miljoner människor. Floden Donau skär igenom staden som tidigare var 2, Buda och Pest. Idag är det bara olika stadsdelar.

Vårt plan lämnade Arlanda 06:00. Vi landade på Ferenc Liszts internationella flygplats i Budapest ca 08:20. Det snöade och var mycket trafik. Från vår taxi såg vi två olyckor. Vi hade tur och fick rum direkt. Bra då vi behövde byta om och göra oss av med packning. Att vi packat med mycket kläder var bra. Under vår vistelse, torsdag till måndag hann vi med skiftande väder. Dagarna kan delas upp i snö, regn, dimma, sol och växlande. Vi hade det riktigt bra ändå 🙂

Ungerns parlamentsbyggnad byggdes 1885-1904. Det är den största byggnaden i landet och är en av flera UNESCO-listade byggnader i staden.

Kedjebron var den första bron över floden Donau som förband Buda och Pest. Den är 384 meter lång och öppnades 1849. 1873 slogs de båda städerna samman till en stad.

Vid Kedjebrons västra brofäste finns bergbanan som leder upp till Budaslottet och en tunnel som leder till andra sidan kullen.

Vid parlamentsbyggnaden höll de på att klä granen.

Budapest ville arrangera OS 2024. De drog senare tillbaka sin ansökan då befolkningen krävde röstning.

Vid Frihetstorget finns två monument. I den norra delen Soviet War Memorial. Den restes för att hedra alla de sovjetiska soldater som gick åt under befrielsen av staden.

I andra änden av torget finns en rest staty för att hedra offren av nazisternas ockupation. Ärkeängeln Gabriel motar bort örnen som symboliserar den tyska krigsmakten.

Sankt Stefansbasilikan är uppkallad efter Ungerns första kung. Han satt på tronen ungefär då vikingarna var som mest aktiva. Kyrkan är byggd 1906 och den viktigaste kyrkobyggnaden i Ungern.

Det var svårt att inte titta på parlamentsbyggnaden. Det var vår utsikt från hotellet.

Åt andra hållet hade vi kedjebron.

Donau patrulleras av olika turbåtar. Många av dessa besöker flertalet städer längs floden.

En vanlig gata i Budapest.

Längs Donau finns ett minnesmonument av ett 50-tal par skor. Detta för att minnas de ca 3500 människor som dog här. Dessa blev först instruerade att ta av sig skorna innan de sköts ihjäl av den ungerska Pilkorspartiet (nazister).

Regnkläder verkar vara ovanligt i Budapest. Det är däremot inte paraplyer.

Trabant, Östtysklands svar på Västtysklands Volkswagen. Här är kombimodellen. En väldigt liten kombi.

Fikapaus i Budapest

Europas största synagoga med plats för 3 000 personer. Stora Synagogan ligger i det som tidigare var gettot i Budapest. Under andra världskriget byggdes en mur runtom och Judarna kunde endast lämna gettot med tillstånd.

Innuti Stora Synagogan.

Raoul Wallenberg räddade 10-tusentals judar i Budapest från att bli skickade till Auschwitz–Birkenau. Han har fått en liten park uppkallad efter sig på området.

Stora saluhallen är 200 x 50 meter i 2 plan. Här fanns allt från mat, tyger, restauranger till souvenirer.

Jag som älskar korv tänkte köpa lite salami men det visade sig att ungersk salami är billigare i Sverige 🙂

När Kalle dussin red hem från Turkiet stannade han till här. Det har uppmärksammats.

Kedjebron i skymning.

Varje dag klockan 16 så tändes belysningen på parlamentshuset.

Vi hade haft dagar med snö och regn. Nu var det dags för dimma. Det blev först en sväng upp till slottet. Den kanske 100 meter långa bergbanan kostar 100 kronor att åka med. Det var fint att vandra upp. Idag bjöds inte på någon bättre utsikt dock.

Budaslottet blev färdigställt 1265 och hette tidigare Kungliga palatset. Det är ett annat objekt på UNESCO-listan.

Idag är det stort konstmuseum och historiskt museum. Vi gick bara in för att få en fika.

Några stenkast från slottet ligger Fiskarbastionen. Den är byggd mellan 1895 och 1902 för att fira staten Ungern 1000 år. Byggnaden är formad att se ut som den kommer från 1000-talet. Både bastionen och grannen Mattiaskyrkan finns på UNESCO-listan.

Gränder i gamla Buda.

Bakgata i gamla Buda.

Hus vid Margitbron.

På julmarknaden vid Sankt Stefansbasilikan såldes ungersk snabbmat i form av Langos, korv och annat. Vår middag blev korv med bröd. Riktigt gott och mätt blev man.

Jag vid parlamentsbyggnaden.

Ungerska flaggan var hissad lite här och var.

Torghandel vid Erzsébet torg. Godsaker fanns i massor.

Pariserhjulet Budapest Eye är 65 meter högt.

Budapests tunnelbana öppnade redan 1896 och är världens äldsta tunnelbana näst efter London. Rälsbuss finns också.

I Ungern kommer inte jultomten på julafton. Han kommer den 6 december. Det är inte han som delar ut julklappar heller. Här är en modern tomte som kommer några dagar för tidigt.

Den vackra parlamentsbyggnaden igen.

Kedjebron syns här med Citadella uppe till höger. Fortet byggdes 1848 efter ungerska revolutionen slagits ned.

Budaslottet i kvällsljus.

Samma ljussättning på Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen.

Det var många nya bilar i Budapest. Den här tyckte jag var frän.

Julgranen vid Sankt Stefansbasilikan. På kyrkoväggen körs en film varje halvtimme.

Kvällens bild. Det var svårt att låta bli att fota dessa.

En typisk kväll i Budapest för den som går upp tidigt 🙂

Jag smet upp till Fiskarbastionen en tidig morgon.

Det var betydligt mindre med folk.

Parlamentsbyggnaden sett från Fiskarbastionen.

Efter frukost gick Gunsan och jag upp till slottet igen. Turul som övervakar staden är en mytologisk rovfågel och Ungerns nationalsymbol.

Nu var det mycket finare utsikt.

Slottet med fin blå himmel.

Gamla gränder vid Mattiaskyrkan.

Mattiaskyrkan (Nagyboldogasszony-templom, “Vår stora glada frus kyrka”). Kyrkan var kunglig kröningskyrka och här kröntes den siste konungen av Ungern år 1916.

Vi gick sedan över Kedjebron till Andrássy Avenue. En stor gata från 1300-talet som leder ner till stadsparken Városliget. Operahuset ska vara riktigt pampigt inomhus.

Det var många fina hus längs vägen. Flertalet ambassader och här huvudkontoret för energidrycken HELL.

Vid ingången till parken ligger Hjältarnas torg. Monument med ryttarstatyer av de sju magyariska hövdingar som grundade Ungern på 800-talet och en kolonn med ärkeängeln Gabriel på toppen. Ännu en plats på UNESCO-listan.

Slottet Vajdahunyad och Europas största konstfrusna skridskobana. Slottet är en kopia på ett slott i Transsylvanien och byggdes 1896 liksom Fiskarbastionen för att fira staten Ungern 1000 år.

Kopia av Corvin Castle. Originalet ligger på en vackrare plats men båda slotten är vackra.

Kapellet Jaki inne i slottet.

Széchenyi termalbad. I Budapest finns många varma källor och bad som drar nytta av detta. Tyvärr var det fullbokat på badet när vi bestämt oss för att bada.

Det finns också ett nöjesfält och ett zoo inne i stadsparken men vi var hungriga och letade oss till ett hak där vi kunde äta ungersk mat, Langos.

En sista bild på parlamentsbyggnaden.

Det blev visst en till….

Sista dagen hann vi inte så mycket. Det var skönt att komma ut i solen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.