Kvarnrad

Öland, mer än bara sol och bad

Den här tiden skulle jag egentligen varit på Svalbard och fotat isbjörnar, polarrävar och vintriga landskap. I dessa tider blev det till att boka något på hemmaplan istället. Gunsan har tjatat på mig länge att vi ska åka till Öland eller Gotland. Då hon varit på Gotland ett par gånger innan så bestämde jag att vi åker till Öland. Jag gjorde en del research och det skulle inte vara något problem för oss att fylla dagarna. Frågan var nog mer om vi skulle hinna med allt.

2021-04-18

Vi åkte i skaplig tid hemifrån och strax före 9 kom vi till Morrarö lite norr om Strängnäs. Där finns en saftig tall med 4 meter i omkrets och så där 300 år gammal. Den är Sörmlands största, naturminnesmärkt och fridlyst.

Morrarötallen
Morrarötallen

Strängnäs rundade vi med sikte på Mariefred. Där ligger det kungliga slottet Gripsholms slott. Slottet är stängd nu i coronatider men vackert från utsidan också.

Gripsholms slott
Gripsholms slott

Vi tog en varsin glass i solen och njöt av att vara lediga. Stoppet efter var vid Gripsholms hjorthage där vi tittade på dovhjortar. Lite djurpark så vi åkte snabbt igen. I närheten av Västervik blev det ett spontanstopp. En läcker kyrkbyggnad låg där på slätten. Den måste vi besöka.

Gladhammars kyrka
Gladhammars kyrka

Den oktagonformade byggnadsdelen i mitten gav en rejäl rymd. Lite svårt att få med i bild. Dopfunten till höger är från 1600-talet.

Inuti Gladhammars kyrka
Inuti Gladhammars kyrka

Nu skulle vi köra på en bit. Förutom en snabb tankning tog vi oss till Kalmar och slottet där. Ett viktigt slott i svensk historia. Strax söder om Kalmar gick gränsen till Danmark. Det var också där Kalmarunionen skrevs. Här hade jag gärna flugit drönare men i och med flygplatsen så är det inte att tänka på.

Kalmar slott
Kalmar slott

Det finns ståtliga träd också.

Alm(?)
Alm(?)

Det hade varit en lång dag så nu orkade vi inte mycket mer. Vi handlade på oss lite frukost, mat och vad vi behövde de närmaste dagarna och åkte vidare till stugan där vi landade strax efter åtta.

Stugan mitt på Öland
Stugan mitt på Öland

2021-04-19

Man ska inte sova bort en semester. Vi gick upp halv 7 och fixade grötfrukost med ägg och mackor. Idag skulle vi upp till norra delen av ön. Där startade vi med att besöka gravfältet från vikingatiden där barn, kvinnor och män begravts med saker de behöver i eftervärlden. 50 gravhögar finns här.

Gravhögar, Forgalla skeppet
Gravhögar, Forgalla skeppet

I norra änden står motsvarigheten till den kända Långe Jan. Motsvarigheten här heter Långe Erik och är Jans lillebror.

Långe Erik
Långe Erik

När vi vandrat runt där på norra udden åkte vi till Trollskogen. Nordost om Böda Sand ligger naturreservatet där det växer knotiga vindpinade tallar och gamla grova ekar. Mindre trollaktigt blir det inte då murgröna klänger på många trädstammar.
En bit upp efter kusten ligger vraket Swiks. Skeppet var på väg hem till Åland från Tyskland en vinternatt 1926. I dåligt väder försökte det ta skydd på den här sidan ön men gick på grund på ett rev. Inte förrän 1954 blåste det i land och har legat här sedan dess. Besättningen kom iland långt tidigare….

Vraket Swiks
Vraket Swiks

i Trollskogen står den ca 900 år gamla Trolleken. För mig är den enorm men om det varit bördig mark här uppe hade den säkert varit mycket större.

Trolleken
Trolleken

Närmast havet var det dåligt med långa raka tallar. De flesta var vridna i flera riktningar.

Knotiga vindpinade tallar
Knotiga vindpinade tallar

Då vi är tidiga på året så saknade träden löv. Häruppe var det dock fullt av löv i trädkronorna. Murgrönor lade beslag på stora utrymmen på stammarna. Inget jag sett norr om Dalälven.

Murgröna klättrar
Murgröna klättrar

På vägen tillbaka passerades både gravhögar och gamla skyttevärn. De senare har använts som försvar mot danskarna.
Resan gick vidare söderut mot Skäftekärr. Här finns 22 husgrunder och flertalet gravar från äldre järnåldern och rekonstruktioner av hus och landskap.

Skäftekärrs järnåldersby
Skäftekärrs järnåldersby

Öland är inte känt för sina raukar som Gotland är. Om man aldrig sett en rauk kan det vara kul att stanna till vid Byrum.

Byrums raukar
Byrums raukar

Nästa stopp Högby stenkvarn. En holländarkvarn byggd i kalksten på 1800-talets mitt. En av få byggd i sten i alla fall på Öland. 14 meter hög och muren är 1.7 meter tjock i nertill.

Högby stenkvarn
Högby stenkvarn

Strax innan Källahamn ligger Källa Gamla Kyrka. Den första kyrkan här byggdes då vikingarna kristnats under slutet av 1000-talet. träkyrkan som stod här först brann ned och en ny i sten uppfördes på 1100-talet för att sedan byggas till i omgångar.

Källa Gamla Kyrka
Källa Gamla Kyrka

Stoppet efter blev vid Södra Greda. Här finns både ett naturreservat (Södra Greda löväng) och en järnåldersby (Södra Greda järnåldersby). Vi parkerade vid den första och gick genom lövängen mot ruinerna. Det fanns en del blommor där men mest vit, blå och gulsippa. Dessa hade vi sett en hel del av redan.

Ek på Södra Greda löväng
Ek på Södra Greda löväng

Efter vi gått över en stätta och gått några hundra meter hände det lite på blomstervägen. En knopp av back eller fältsippa tittade fram och dessutom dessa.

Gullviva
Gullviva

Buskviol(?)
Buskviol(?)

Det finns ett antal lämningar från järnåldersbyn men det var svårt att få något helhetsgrepp från backen. Här skulle drönaren varit med.

Södra Greda järnåldersby
Södra Greda järnåldersby

Längs västkusten ett par mil norr om Borgholm på slingriga små vägar ligger Bruddesta. Där finns både ett gravröse och en fiskehamn. Sjöbodarna är en del av 1800-talets byfiskeplatser. De är byggda i kalksten med vasstak.

Bruddesta sjöbodar
Bruddesta sjöbodar

Klockan gick fort idag. Den hann bli 8 innan vi kom tillbaka. Nu var det dags för middag och det snabbt 🙂

2021-04-20

Efter stadig frukost bar det iväg igen. På väg till Karum stannade vi till vid väderkvarnarna i Höghäll. Ölands högsta naturliga punkt med 55 meter över havet. Det är ofta höga platser har använts som gravplatser och den här är inget undantag.
Den stock som man svänger kvarnen mot vinden med kallas kvarnhäst.

Väderkvarnar i Höghäll
Väderkvarnar i Höghäll

Vidare mot nästa gravfält och Odens flisor. Det sista består av två mäktiga kalkstensflisor, 2,5-3,0 meter höga. Enligt sägnen var det ursprungligen en enda sten men den sprack när Oden stack sitt svärd genom stenen för att tjudra sin häst, Sleipner. Ytterligare ett 40-tal gravar finns i området.

Odens flisor
Odens flisor

Karums alvar och gravfält hade jag sett fram mot. Där ligger en fint bevarad skeppssättning (typ av båtformad grav). Där skulle jag också få gå ut på mitt första alvar. Jag kände till Stora alvaret på Öland men trodde det bara var namnet på platsen. Innan vi åkte hit lärde jag mig att det är landskapstypen som heter alvar. Ett tunt lager växtlighet på kalkstensberggrund och omöjlig att bruka. Ibland var det obefintligt med jord och bara stenhäll syntes över stora ytor.

Skeppssättning Noaks Ark
Skeppssättning Noaks Ark

Vi såg jättemycket knopp från back/fältsippa här och följde åsen bort en bit. Olika typer av gravar syntes.

Tetris
Tetris

Fornborgen Ismantorp var nästa stopp. Här var det 8 bilar på parkeringen. Damn, vi som varit själv på andra ställen. Framme vid borgen var det tomt på folk, skönt….
Som de övriga borgarna på Öland är den här använd mellan 300-600 efter kristus. Vissa har även använts sparsamt efter den tiden. Det är extra roligt med den här borgen då alla 95 husgrunder är kvar. På andra platser har de röjts undan vid odling eller tagits som byggmaterial.

Ismantorps fornborg
Ismantorps fornborg

Inuti borgen
Inuti borgen

När flera väderkvarnar står efter varandra kallas det kvarnrad. Den här raden finns i byn Lerkaka.

Kvarnrad
Kvarnrad

Mittemot kvarnarna står Lerkaka Runsten. Texten på stenen är “Olof och Gammal
och Saxe reste denna sten efter Unn, sin fader. Geirvi ät efter sin make här (göra) denna minnesvård. För Rike-Unn hämnades Olof vid miomu; nn ägde här halva byn.”

Lerkaka Runsten
Lerkaka Runsten

Efter att ha tittat på flera runstenar på diverse kyrkogårdar bar det iväg ostkusten och Sandby borg. Den platsen hade jag hört i många år då Gunsan var riktigt intresserad av vad som hände där med utgrävningen. Sandby borg är lite olik de andra fornborgarna. Dels att den ligger nära vattnet och sedan har den bara 3 portar. De flesta andra har 7 eller 9 portar. Här vilar också en mörk hemlighet. Utgrävningar av borgen började 2010. Efter ett tag hittades ett skelett. Det har hittats ytterligare ca 30 skelett. De bär alla spår av ett överfall där de som var i borgen blivit dräpta av svärd eller yxor. Kroppar har lämnats och ruttnas bort så skeletten har hittats i konstiga positioner. Det är inte fråga om några gravar. Smycken och guldmynt har också hittats. Vissa från borgen har åkt till Rom och varit legoknektar i den romerska armén. De betalades vanligtvis med guldmyntet solidus. SVT Play har ett avsnitt om Massakern i Sandby borg (https://www.svtplay.se/video/30997594/historiska-hemligheter/historiska-hemligheter-sasong-6-massakern-i-sandby-borg?position=105&id=KqW3E64)

Sandby borg
Sandby borg

I Fröslunda hittades denna fint gjorda bro.

Stenvalvsbro
Stenvalvsbro

I Triberga finns en annan fornborg. Den har en brunn inuti själva borgen som hade uthuggna trappsteg ned. Borgen byggdes som övriga ca 300-400 efter Kristus och användes några hundra år. Den här togs åter i bruk under tidig medeltid och övergavs igen under 1200-talet. Fynd i borgen visar på att den på senare tid använts som någon typ av militärförläggning.

Triberga fornborg
Triberga fornborg

Vi hade hunnit med 3 fornborgar under dagen så varför inte en 4:e? Bårby borg är konstruerad på ett annat sätt. Den har formen av en halvcirkel och använder naturen i form av brant, som skydd. Här har hittats guldmynt (solidus) tillverkat på 500-talet. Arkeologer undersökte borgen på 1930-talet.

Bårby borg
Bårby borg

I början av 1100-talet byggdes Resmo kyrka. Det är en av få kyrkor som finns kvar från den tiden. På 1000-talet bodde många rika stormän på Öland. De seglade iväg på resor och tog del av nyheter som kristendomen. Många av dessa män hade en träkyrka på gården. Förmodligen har det stått en sådan här också.

Resmo kyrka
Resmo kyrka

Vi hade tur att den var öppen. Inte den mest uppiggande kanske. Nu är det i och för sig stora fönster på kyrkan. Tidigare var det små fönster högt upp som på kyrkobilden.

Resmo kyrka, en dunkel plats
Resmo kyrka, en dunkel plats

Innan vi åkte hem stannade vi till och gick in i Vickleby kyrka. En av de som byggdes på medeltiden. Vi kom hem redan 7 idag 🙂

2021-04-21
Ännu en tidig morgon. Det gäller att ta vara på tiden.
I närheten av stugan ligger Ölands största fornborg, Gråborg. Storleken på den är 210 x 160 meter. Muren tros ha varit 7-9 meter hög och 5-6 meter bred. Den har byggts ut under 1100-talet med bland annat en yttre mur.

Gråborg
Gråborg

Norra portalen har fortfarande kvar bastanta hakar som hållit upp den bastanta porten in till borgen.

Norra porten till Gråborg
Norra porten till Gråborg

Bredvid Gråborg står S:t Knuts kapell uppfört i slutet av 1100-talet. Den har byggts om i omgångar för att sedan överges på 1500-talet. Borgen byggdes för att helga den danske konungen Knut som dödades 1086 i Odense. Under reformationen tog Kronan kyrkklockan. Altarskåpet från 1400-talet finns bevarat.

S:t Knuts kapell
S:t Knuts kapell

Öster om Kastlösa finns en liten by som heter Lunda. Där på alvaret finns 3 gårdar och lite odlingsbar mark. Vi tittade på en gammal sjömansgård med boningshus, sommarkök, fähus, jordkällare, toalett och förråd. Fantastiskt hur de bodde tidigare.

Sjömansgården
Sjömansgården

Vattenkar
Vattenkar
Gammalt fönster
Gammalt fönster

Vi fortsatte söderut och kom nu till Gettlinge gravfält. Här finns en 2 kilometer lång ås med gravar. Här har det hittats vapen och rustningar såväl som fynd från romersk järnålder.

Skeppssättning
Skeppssättning

Fältsippa
Fältsippa
Gunsan i öländskt landskap
Gunsan i öländskt landskap

En bit söderut korsade vi ön till östra sidan. Ungefär mitt på stannade vi vid Mittmuren. Det är en mur som klyver Stora alvaret och är ca 4 mil lång. Den och andra murar tillkom efter att kronans marker delades upp under “utmarksdelningen” i början av 1800-talet. Här finns en gammal tingsplats för sydligaste Öland. Många alvarvägar möts här vilket visar platsen betydelse.

Tingstenen
Tingstenen

Ölands största runsten står i Seby. På stenen kan man läsa “Ingjald och Näf och Sven, de lät resa stenen efter Rodmar, sin fader”

Seby runsten
Seby runsten

I Gräsgårds hamn var det öde. Här är det kommers på sommaren. Färsk fisk går att köpa av fiskarna. Idag var det öde och luktade illa.

Gräsgårds hamn
Gräsgårds hamn

I Eketorp har man gjort något annorlunda. Borgen har totalundersökts och sedan rekonstruerats. Man har tagit hjälp av arkeologer, stenhuggare och timmermän för att få till denna borg och visa de 3 olika epoker den använts. 300 efter Kristus var det en samlingsplats, 400-700 var det en befäst bondby och 1170-1240 var det en militärförläggning.

Porten till Eketorps borg
Porten till Eketorps borg

Långhusen
Långhusen
Eketorps borg
Eketorps borg

Idag var det dags för södra spetsen på ön. Det hade varit blåsigt mest hela tiden men här fick man hålla i bildörren när man klev ur bilen. Jag fick varningar om hård vind på drönaren innan. Här skulle det inte gå att starta den. Vi hade tänkt kika lite efter fågel här men det var bara att glömma. Fyren stod i alla fall kvar.

Långe Jan
Långe Jan

EFter att ha stannat snabbt vid två äldre kyrkor (Ås och Ventlinge) bestämde vi oss för att ta ett tidigt avslut på dagen och vila upp oss lite. Efter att vi tittat på en sak till förstås. Innan vi gav upp skulle vi till Karlevistenen. Den räknas som en av Sveriges märkligaste runstenar. Den står i en åker nära stranden intill Kalmarsund. Runstenen är rest efter den danske hövdingen Sibbe den vise vilken är begravd på platsen. Inskriften avslutas med en dikt: “Dold ligger den som de största dåd följde – det visste de flesta – ´stridernas Truds arbetare´ i denna hög. Ej skall en rättrådigare kampstark ´vagn – Vidur´ på sjökonungens väldiga mark råda över land i Danmark.”

Karlevistenen
Karlevistenen

Vi käkade en god köttbit på kvällen och tog det lugnt.

2021-04-22

Efter 4 dagar med bra (men blåsigt) väder var det dags för grå himmel och regn. Med lite tur skulle det sluta regna på förmiddagen. Vi tog det lugnt på morgonen och var lagom klar vid tio när det slutat regna. Idag skulle vi ta en vandring på Stora Alvaret. Skönt att få lite riktig rörelse i kroppen igen.
Vid Gösslunda parkerade vi bilen och gick norrut. Till en början var det mycket enar.

Gunsan i ensnåren
Gunsan i ensnåren

Kraftig vind hela tiden. I byarna fick man se till att stå rätt för att inte blåsa bort 🙂

Jag kan flyga, jag är inte rädd
Jag kan flyga, jag är inte rädd

Jag tycker om att vandra. Mest för att se och uppleva olika platser men gillar också miljön i skog, myr, berg, kust och så vidare. Alvaret blev en ny upplevelse. En annan gång skulle jag kunna ta en rejäl vandring med ett antal övernattningar här.

Spanar av området
Spanar av området

Vi gick förbi två gamla gravplatser. Några problem att hitta sten här kan de inte haft men det blir mycket släpande.

Gravplats
Gravplats

Gunsan tyckte det var bra också. Vi trivdes båda två trots väder och vind. På något sett är det vackert med det torftiga.

Stora Alvaret
Stora Alvaret

Mittmuren
Mittmuren
Drönarbild över Stora Alvaret
Drönarbild över Stora Alvaret

Vi gick bort mot Örnkullen och fikade där. Stora enbuskar gjorde att vi fick lä plus att det var en sten lägligt placerad vi kunde sitta på.
På vägen tillbaka gick vi över områden där kalkstenen var helt blottad. Där växer det inte mycket.

Hällmark
Hällmark

När de kalkstenen vittrar sönder bildas sprickor. Dessa kallas karstsprickor. Dessa kan bli jättestora och uppe vid Riksgränsen finns Vadvetjåkka nationalpark. Där är dessa sprickor eller karstgrottor med djup på 155 meter. De vi såg var inte i närheten av dessa siffror.

Karstspricka
Karstspricka

Det skulle vara jobbigt att klättra försiktigt över alla murar man ser. Tur det finns något som heter stätta.

Gunsan på en stätta
Gunsan på en stätta

Mur på alvaret
Mur på alvaret

Det är väldigt karg miljö den här tiden. Om någon vecka kommer det att vara en del blommor. Dessa sippor fanns det fullt av men mest knoppar.

Fältsippa
Fältsippa

Vi vandrade ca 13 kilometer på alvaret. En lagom strapats i det här vädret.
Det blev en sväng förbi Systembolaget för några öländska öl också. Jag fick hjälp att välja några godbitar från ön av en trevlig prick på bolaget. Jag började med en från gårdsbryggeriet Skedemosse.

Skedemosse Krutbrännare
Skedemosse Krutbrännare

Det blev ett par till trevliga innan läggdags.

2021-04-23

Den här morgonen åkte vi upp till Borgholm. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Från stora vägen såg det ut som en skokartong med två runda hörn. När vi kom närmare såg jag något helt annat. Tänk att se den här byggnaden med runda tak på tornen och den utsmyckning som säkert fanns. Det var så mycket mer än bara en fyrkant. För att få ett bra perspektiv är det bättre att se från luften. Det gällde att hålla tungan rätt i munnen så jag inte flög in i skyddsområdet vid Soliden bara. Då kan Säpo knacka på axeln.

Borgholms slottsruin
Borgholms slottsruin

Förutom ett par byggjobbare som fixade med en mur var vi ensamma här inne också. Vi tittade runt i alla byggnader och lärde oss lite i museet också.

Fight mot danskarna
Fight mot danskarna

Takhöjd brukar innebära klass. Här var det inte fråga om att behöva böja sig i alla fall. Riktigt rymligt är det.

Takhöjd
Takhöjd

Ett av tornrummen
Ett av tornrummen

Det var mycket mer intressant att se slottet än vad jag trodde. Jag visste inte att det var uppbyggt som ett museum och hade information.

Kungafamiljen tycker nog att det är för kallt på Öland nu. De har inte öppnat sin bostad Soliden ännu. Jag som är delägare tyckte jag kunde få gå in men det var tvärstängt 🙁

Grinden vid Soliden
Grinden vid Soliden

Gamla grinden till Soliden
Gamla grinden till Soliden

En bit norrut vid Köpings kyrka står en känd runsten som heter Tings flisa. Den stora flisan är 3×2 meter och har en drakslinga som bär texten: “Torer och Torsten och Torfast, dessa bröder reste stenen efter sin fader Gunfuss. Gud hjälpe hans själ”.

Tings flisa
Tings flisa

Mer eller mindre inne i Borgholm finns Ölands största bronsåldersröse Blå Rör. Det är 40 meter i diameter och 3 meter högt.

Blå Rör
Blå Rör

Jag passade nu på att ringa Urban som jag jobbade med på HP. Vi skulle försöka få till en fika med honom och frun Pernilla. Vi träffades vid torget och kyrkan i staden.

Borgholms kyrka
Borgholms kyrka

Det blev många berättelser om Ölands historia och de tog oss med till ett litet museeum vid Skedemosse. Mossen var tidigare en grund sjö där det offrats allt från föremål till djur och människor. Troligtvis åkte man båt ut och gjorde detta. Mossen torkade ur och en utgrävning gjordes mellan 1959-1962. Ben har kontrollerats och kommer från förromersk järnålder (500-0) ända till sen vikingatid. Även smycken av guld till en vikt på 1,3 kilo har hittats. Flera boplatser och gravfält kring Skedemosse har också grävts ut. Det visade på ett välmående samhälle. En intressant historia.

Replikor av fynden
Replikor av fynden

Nu var det dags att ta farväl av Öland men först ville jag till Stora Alvaret, Möckelmossen, och flyga drönare i bättre väder än senast. På den här bilden går det att se granitblocken som inlandsisen dumpat.

Stora Alvaret
Stora Alvaret

Vi åkte med Urban och Pernilla till en pizzeria. Urban förbeställde åt oss alla. Då vi sagt hejdå vid pizzerian åkte vi till stugan och tuggade i oss en familjepizza. Det blev rester kvar… Ljuset var på upphällningen men jag hade ett mission kvar. Väderkvarnen Drottningen ville jag fota i solnedgång.

Drottningen
Drottningen

Vi sammanfattade resan på kvällen och var nöjda båda två. Vilken fantastisk historia som har berättats för oss den här veckan. Det var också härligt att göra ön utan att trängas.

2021-04-24

Dags att bila hem igen. Nu rullade vi på ända till Strängnäs och domkyrkan där. En fantastisk byggnad. Inte den vackraste från utsidan men härlig arkitektur på insidan.

Strängnäs domkyrka
Strängnäs domkyrka

1647 gjorde M. P. S. Gadd från Arbogia järndörren in till kyrkan

Port till Strängnäs domkyrka
Port till Strängnäs domkyrka

Kanske inte Rikets sal men en fin en i alla fall.

Inuti Strängnäs domkyrka
Inuti Strängnäs domkyrka

I kyrkan finns både Kung Karl IX:s och Drottning Kristinas begravningsregalier.

Karl IX:s krona, spira och riksäpple
Karl IX:s krona, spira och riksäpple

Gamla biblar finns också att se. Bland annat Gustav den II Adolfs Karl den XII:s

Karl den XII:s bibel
Karl den XII:s bibel

Ett kul stopp då vi ändå behövde sträcka på benen. Förutom att vi stannade på Sibylla i Enköping sträckkörde vi hem. Det var skönt att komma hem och vila upp sig från semestern lite 🙂

2 thoughts on “Öland, mer än bara sol och bad”

    1. Hej Stefan!
      Kul att det uppskattades. Ja Öland var en trevlig ö. Tyvärr blåste det så pass att jag inte la nå tid alls på att fota fågel. Det får bli vid ett annat tillfälle. Det gick bra att fylla tiden ändå 🙂

      Mvh. Håkan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.