Koppången

Någon mil norr om Orsa ligger Koppången. Ett naturreservat med vidsträckta myrar och gammla skogar. Koppången är en gammal handelsplats och namnet är likställt med norskans kaupang som är vårt köping. Det var också en plats med fäbodliv och myrslåtter där kvinnor och barn från närliggande byar vallade kor och getter. I slutet av sommaren hjälptes alla åt med slåttern. Med lie slog man starren på myrarna. Det var nödvändigt för att djuren skulle ha mat över vintern.

Fredag
Jag var inte här för något fäbodbruk utan skulle uppleva området på skidor några dagar. Vinterlederna i området sladdas med skoter. Det sköts av slädhundsklubben om jag förstått det rätt. Så jag var inte orolig för att den decimeter snö som kommit skulle göra det extra tungt eller att avsaknad av skare skulle ändra mina planer. Underlaget var “sladdat” efter snöfallet. När jag körde mycket snowboard kallades det manchester. Så var det i början av min tur men ibland blev det ett gammalt skoterspår eller rakt över myren också.
Av någon anledning älskar jag dessa karga områden. Att skida ett myrområde på vintern är inte fel om det är något så när bärighet i snön. Det var gråväder och runt nollan idag. Kläder åkte av eftersom och vid dagens slut var jag blöt på ryggen. Dagen till ära hade jag med mig Gudruns kabanoss med 91% kötthalt. Riktigt god korv så här på korvens dag. Kvällen i vindskyddet med brasa och lite whisky var pricken över i.

Manchester

Gammeltallar på näringsfattig mark

Obanat

Konstverk

Stillhet

Utsikt

Harspår

Vidder

Tunturi vindskydd

Dags för korvgrillning

Kvällsbrasa

Lördag
Under natten blåste det en del. Fin snö yrde in i vindskyddet så jag fick göra en förflyttning. På morgonen hade det slutat blåsa och snöa så det var inga problem att kliva upp. Jag tog det lugnt i min ensamhet och pysslade lite med frukosten när jag hörde ett välbekant läte. Det var en lavskrika som tjattrade. Konstigt att den inte syntes till igår när jag grillade korv. Nu fick den en bit ostmacka istället. Ett tag kom den så ofta så jag antar att det var ett par.
Under dagen skulle jag ta mig söderut mot Svarttjärn. Det blev en härlig skidtur dit och solen glimsade igenom ibland. På vägen passerade jag Blomtäkts fäbod. Normalt en öppen raststuga men i och med Covid-19 var den stängd nu. Nere vid tjärnen tog jag en paus och fikade. Det var skönt att få lite solvärme i ansiktet när jag lutade mig mot pulkan.
Jag hade en bit till att åka innan jag skulle slå upp tältet. Innan jag kom fram skulle jag passera Flickeråsens fäbod också. En annan öppen raststuga där det går att sova också. Jag har för mig att det kunde sova 10 personer där. Till slut kom jag till en öppen plats. Jag skulle inte få någon kvällssol men hoppades att morgondagen skulle vara klar. Jag hade inte ätit mat på hela dagen så det var prio. Likaså att få upp tältet. Jag började med något helt annat….
Termometern visade -7. Det var gott med varm mat, och senare en varm kopp choklad med smörgås. Whisky hade jag värmt i bröstfickan och den värmde på sitt sätt. Innan jag kröp ner i sovsäcken fyllde jag både thermos och en Nalgene-flaska med hett vatten att ta med i sovsäcken.

Lya

Lavskrika

Blomtäkts fäbod

Mina spår

Fikapaus

Åsnes Amundsen Fram

Kullar

Backen upp mot Flickeråsen

Flickeråsens fäbod

Stopp för dagen

Middag på G

Thermosvatten fixas

Kvällsmacka med choklad

Dagen hade varit riktigt bra och jag satt och drömde till lite på kvällen om hur härligt jag haft det.

Söndag
Ännu en tyst natt utan ugglor. Jag hade trott att jag skulle höra någon av dem här. Ett djur hörde jag under natten. Det var något som rasslade runt utanför. Jag ropade till en gång och hörde inget mer sedan. Det visade sig att räven sprungit i cirklar runt “min plats”. Den lät bli pulkan som tur för där fanns mina mackor.
Efter ett tag tittde solen fram. Det var 15 grader på termometern i solen. Precis som om jag planerat dagen själv 🙂 Det blev en njutbar stund på min bänk utanför tältet. Jag hade inte så långt till bilen härifrån så jag tog det lugnt med packningen och passade på att njuta lite extra. Det gick lika bra att njuta av skidåkningen också. Jag såg fullt av spår efter räv och hare även här. Hoppet fanns att få se spår av något större djur men det får vänta….

Vårsol

Spår av räven som gästade under natten

Gammalt ledkryss

Räv har jagat mus

Hundspann, ur spår…

Klart för hemfärd

Bilen stod kvar på parkeringen. Det var några andra bilar där också men området är stort och jag såg inte mer än ett par idag. Totalt under 3 dagar såg jag 10-12 personer + 1 hundspann varje dag. Skönt, nu har neandertalargenen fått leva ut några dagar. Jag lämnade platsen med lite vemod men vet att jag kommer hit igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.