God Jul

Coronafri jul

Jag bestämde mig tidigt för att ta en julafton i spenaten. Vart jag skulle åka hade jag inte en aning om. Från en början hoppades jag på snö så att det skulle bli skidor och pulka. Snö fanns det på sina håll men inte så det gick med skidor. Där jag parkerade bilen på julaftonsmorgonen var det ren barmark.
Lite solljus nådde mitt ansikte så här på dopparedagen.

På tur
På tur

Min tanke var att försöka ta mig över ett vattendrag där det delar sig. Det har gått bra ibland innan på vintern. Den här gången var det så mycket vatten att det var som värsta vårfloden, typiskt.

Mycket vatten
Mycket vatten

Jag gick vidare mot ett alternativt mål.

Härligt med rörelse
Härligt med rörelse

Det var fint kring den slingrande ån. Bävrarna hade fällt en del träd och jag hittade en gammal hydda. Vattnet låg spegelblankt.

Spegling
Spegling

Efter ett tag följde jag vattnet en bit genom halvfrusen myrmark och risig lövskog. När barrträden tog över och det var mossa på backen var det mer lättgånget. Där jagar rovfåglar och ugglor vilket den här hackspetten fick erfara.

Hackspett
Hackspett

I kanten mellan barrskogen och blandskogen rinner en liten å. Där tänkte jag slå upp mitt läger. Jag såg något som intresserade mig en bit fram. Det var en sälg med grönt på stammen och visst var det väl…. japp, det var lunglav.

Lunglav
Lunglav

Lunglav har jag bara sett på ett fåtal ställen. Mest på träd (sälg) men även på en sten. Det är en rödlistad lav som även är signalart för skyddsvärd natur med hög biologisk mångfald. Den har fått sitt namn från att man tidigare trodde den kunde bota lungsjukdomar.
Strax nedanför sälgen fanns en öppen plats. Där valde jag att slå läger.

Jag å min tarp
Jag å min tarp

Då jag inte ätit på hela dagen plockade jag fram köket och värmde vatten till “julmaten”. Chicken Tikka Masala stod på menyn. Äkta kranvatten bjöds det på till det.

Matlagning
Matlagning

Efter maten tog jag en runda i närområdet. Trevlig miljö på sommaren kan jag tänka. Inte så illa nu heller 🙂

Strömmande vatten
Strömmande vatten

Det började skymma så jag letade mig tillbaka till lägret. Lite svårt att hitta i stiglöst land men jag kände igen vissa träd, stenar och lågor. Jag tänkte inte bära hem de whiskysamples jag tagit med mig så det fick bli en stund i lägret nu. Miltonduff, Glen Grant, Lagavulin och Ardbeg. Alla satt de där de skulle.

Ardbeg i kåsan
Ardbeg i kåsan

Himlen var klar. Det gick att se massvis av stjärnor. Då jag mer eller mindre bara såg rakt upp hittade jag inga formationer jag kände igen.

Stjärnhimmel
Stjärnhimmel

Klockan närmade sig 23. Jag värmde händerna lite på gasollampan innan jag kröp ner i sovsäcken.

Gasollykta
Gasollykta

Som vanligt var det några ljud jag funderade vad det var men jag somnade ganska snabbt.
Jag sov som en stock och vaknade inte förrän vid sextiden. Somnade om ganska snart och vaknade vid åtta. Mitt sovrum för natten.

Sovrummet
Sovrummet

5 minusgrader på termometern så lite friskare i luften än igår kväll. Bäst att få i sig lite varmt.

Chokladvatten
Chokladvatten

Frukost
Frukost

Efter smörgås ochchoklad gjorde jag i ordning vatten till fruktmüssli med hallon och mjölk (torrmat) också.
Det hade snöat lite under natten. Nu började det igen. Det höll på ett tag men det syntes knappt på backen. Däremot blev isen vit och fin.

Snötäcke
Snötäcke

Vid 10 började jag plocka ihop. När det såg ut som när jag kom fortsatte jag i gårdagens riktning för att komma ut på en annan skogsväg. Där tog det tid att springa runt alla fallna träd.

Fallna träd
Fallna träd

På vissa platser såg det ut som att jättarna spelade plockepinn

Plockepinn
Plockepinn

Till slut nådde jag den andra vägen. Tyvärr var den belagd med nytt bärlager. Det brukar tyda på att avverkning är på gång. Hoppas inte så i det här fallet.

Tillbakaväg
Tillbakaväg

Jag fick en minnesvärd julafton i naturen. Nyår har jag firat lite här och var men detta var första julen. Nästa år kanske jag tar med mig tomten.

4 thoughts on “Coronafri jul”

 1. Vilken trevlig berättelse! Härligt sätt att fira jul på. Blev riktigt inspirerad. Önskar dig fortsatt härliga vandringar även nästa år.
  Gott slut och gott nytt år!
  // Karin

  1. Tack så mycket Karin! God fortsättning och ursäkta sent svar. Nu hoppas jag snön kommer i massor så det blir skidor och snöskor ett tag 🙂

 2. Hej,
  Vilken fantastisk blogg!
  Inte bara alla fina berättelser och bilder, utan även bloggupplägget som sådant.
  Gillar arkivet och dess funktion, det bästa jag sett 👍🏻

  God fortsättning & Gott Nytt År

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.