Hälsinge getaway

På senare år har jag velat hitta på något trevligt på nyårsafton. Det har blivit nyårsfirande på Svalbard, i ett vindskydd i skogen och i Rumänien (Transylvanien). I år skulle det bli en nyårsresa med vinteraktiviteter en bit nordväst om Färila där vi hyrt stuga. På vägen upp stannade vi till vid Järvzoo för att se om det inte var så mycket folk. Vi var först på plats och gick in till vargarna och “pratade” lite med dem. De vuxna vargarna var loja men tre valpar var intresserade av lite snö som puffades in. De luktade och tittade. Djuren är mer aktiva när det inte är varmt. Vi såg alla djur runt i parken (utom björn så klart). Vi gick runt de 3 kilometrarna ganska snabbt då vi skulle vidare norrut.
Efter jag svängt av landsvägen var det någon kilometer till vi svängde in på en smal skogsväg som ledde oss till stugan. Vi packade in all packning och tog en kort promenad i sista ljuset. Det var fortfarande ljust fast klockan nästan var fyra. Vilken skillnad det blir med snö på backen och i träden. Det blev en mysig nyårsafton med trerätters och gott att dricka. Sprakandet från brasan gjorde sitt för att förgylla kvällen.

Vi klev upp i mörkret och åt frukost. Tempen var strax under nollan. I dag skulle vi använda skidor för första gången på ett bra tag. Hemma har vi inte haft ordentligt med snö på ett par år. Det var otroligt skönt att glida fram igen. Vi korsade en sjö och åkte upp på en myr. Myren följde vi till tätare skog igen och ut på en skogsväg där vi fikade. En slinga genom skogen tog oss tillbaka mot stugan där vi avslutade med ett varv i närområdet. En mil är inte så långt på skidor men lite jobbigare ospårat. Det var i alla fall skönt att koppla av efter duschen och mysa lite efter maten. En riktigt bra dag var vi överens om.

Tidig morgon igen och grötfrukost på menyn. Vädret var som under gårdagen och helt okej för mig. Skidorna var ihoppackade. Idag skulle vi använda snöskorna. Starten blev densamma över sjön. På andra sidan var det nu öppet mot myren så vi fick kolla in var det gick att gå. Det var bara en halvmeter djupt men kallt att ramla i. Vi fortsatte över myrområdet och närliggandeskog upp mot en fäbodvall. Det var en lång uppförsbacke men det var klart värt den energi som gick åt att ta sig upp dit. En av stugorna var öppen att användas och där fikade vi på mackor och varm choklad. När vi korsat skogen tillbaka började det skymma. Vi var skönt trötta efter knappa milen under dagen. Matlagning, Homeland på surfplattan och ett par whisky avrundade denna dag.

Idag var det sista aktivitetsdagen. Jag hade packat skidor och snöskor i bilen för idag stod det hundspann på schemat. En stjärnklar natt resulterade i en blå himmel och ett gäng köldgrader. Ann och Jens på Sweden Husky hade vi kört med tidigare i Härjedalen. Nu skulle vi få prova deras hemmaplan. Gunsan och jag körde varsit spann och hjälpte till att sela hundarna. I mitt team fanns bröderna Comet och Blitzen. Dessa kommer jag ihåg sedan tidigare. De riktigt tjuter när de ska ut på tur. Dessutom försöker de dra iväg släden fast den sitter fast. Känslan när hundarna sätter fart och ylandet övergår till tunga andetag är fantastisk. Ett riktigt härligt sätt att färdas i naturen. Det var mycket mer teknisk körning i skogen och på myrar med blöthål än vi kört på fjäll och i fjällnära skog tidigare. På Svalbard har vi kört en del men där finns inte ett träd att krocka med. Det är inte bara att åka med. Vikt ska fördelas och det ska bromsas i backar och skjuta på eller springa i uppförsbackar. Ingen av dagarna blev jag så svettig som denna. På en myr grillade vi korv. Det var Zorrogrillare från Delins i Färila. En riktigt god korv från deras eget slakteri. Varm choklad till detta. Hundarna var lite lugnare på på vägen tillbaka. Blitzen såg lite sliten ut när vi kom tillbaka. Det var en riktig njutning att få komma ut på detta. Tack Ann och Jens för en härlig tur! Jag kunde inte sluta att prata om detta på hela kvällen 🙂

Bilen packades med allt vi släpat med. Jag körde lite med drönare innan vi lämnade stugan. På vägen hem stannade vi i Färila och köpte några paket Zorrogrillare 🙂
Till våren ska vi köra hundspann igen. Hoppas det flyter på så hundarna får springa regelbundet så vi kommer iväg bara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.