Sundbornsleden

Dags för lång dagstur igen. Denna gången startade vi strax utanför Sundborn i Dalarna. Planen var att ta oss upp på en bergstopp och käka middag. För att ta del av förmiddagssolen gick vi leden motsols. Det gick lika bra förutom på ett ställe där vi lyckades missa att svänga och fick gå 300 meter extra. Medsols är leden bra uppmärkt 🙂
Vi följde jordbruksmark, grusvägar, skogsvägar och stigar runt i varierande miljö. Mestadels var skogen härlig men det fanns även en del kalhyggen. Dock inte av värsta sorten.
Jag har inte letat några ugglor i år. Tillgången på sork har varit bedrövlig hemmavid. Det var trevligt att få se en slaguggla jaga över en gammal åker tidigt på morgonen. Den hade sällskap av en skogshare på samma ställe. Fäbodar var ett annat trevligt inslag efter leden. Karlsby Fäbodar var ett stort område fullt av byggnader. Många var trevliga att se på och hade dessutom ett utmärkt läge med utsikt ner mot sjön.
På toppen av Råberget kunde vi se sjöarna Runn söder om Falun, Toftan vid Sundborn och Logärden syd-sydost om oss. Källviksbacken i Falun har kvar pisten packad av vinterns maskiner och skidåkare.
Vi käkade pyttipanna och ägg. Jag har nyligen börjat gilla pytt och det behövdes bara lite salt och peppar för det 🙂
Det började blåsa på toppen och vi hade fått den vila vi behövde och energi. På skuggsidan fanns det snö kvar men det var sparsamt. En och annan snöboll räckte det till.
Vi passerade fler Fäbodar och vandrade i blandad skog till vi kom fram i utkanten av ett litet samhälle. Där såg jag min första levande kalkon 🙂
När vi nådde bilen visade min Garmin-GPS drygt 23 kilometer.
Bilen förflyttades sedan till Carl Larssons gård i Sundborn. Det var så klart stängt men vi fick en glimt av gården och kommer säkert tillbaka en annan gång.

På väg uppför

Karlsby Fäbodar

En av de två källor efter leden. Denna ligger en bit upp på Råbergets södra sida.

Kolarkoja

Matlagning

På toppen av Råberget

Snöbollskrig

Nästfäbodarna

Fäbodvägen

Korsnäbb

Ruin av kolarkoja

Kalkoner

Carl Larsson-gården

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.