Ny orrsittning

Jag gjorde plats i schemat för en sittning till vid orrmyren. Det var märkbart kyligare denna morgon och marken knastrade gott som det gör vid frost. Förhoppningarna var lite större än senast när det börjar närma sig parning. Efter 25 minuters tystnad i gömslet förde jag en orre ropa till strid. Det blev inget svar och ingen gemensam inflygning på myren. Inte förrän solen gick upp kom den första orren fram. Efter några minuter kom det det fler. Totalt var de 5 stycken. Vad har hänt?
Det blev lite småbråk i början i det dova ljuset. Ett par till tuppar kom och det ökade något men mest pickade de i ljungen. En till tupp kom innan jag hörde ett bekant ljud, nästan som en gnisslande säng. En orrhöna satt i träden bakom gömslet och kollade in gladiatorerna. Då blev det mer fart på “gubbarna”. Undrar hur det ser ut imorgon på denna myr. Har de övriga tupparna kommit tillbaka då? Det är något jag får kolla in nästa vår. Hoppas det fortfarande är snö på myren då.

Vart är alla?

Vart är alla?
Orre, Black Grouse, Lyrurus tetrix

Ropar till strid

Ropar till strid
Orre, Black Grouse, Lyrurus tetrix

Jag är tuff, jag är hård

Jag är tuff, jag är hård
Orre, Black Grouse, Lyrurus tetrix

In för landning

In för landning
Orre, Black Grouse, Lyrurus tetrix

Kom an då

Kom an då
Orre, Black Grouse, Lyrurus tetrix

Slagsmål (eller ett virrvarr av fjädrar)

Slagsmål
Orre, Black Grouse, Lyrurus tetrix

Den flygande fjädern

Den flygande fjädern
Orre, Black Grouse, Lyrurus tetrix

Bättre fly än illa fäkta

Bättre fly än illa fäkta
Orre, Black Grouse, Lyrurus tetrix

På vägen hem såg jag årets första kärrhök. Som vanligt den bruna…
Kråka mobbar en kärrhök

Kråka mobbar en kärrhök
Brun kärrhök, Western Marsh-harrier, Circus aeruginosus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.