Upplandsmyren

Kung Bore håller Sverige med järnhand. 04:30 när jag var framme vid myren var det 19 minusgrader. Jag frös ända in i benmärgen innan jag fick på mig extrakläderna. Det slutade med ullunderställ, fleecejacka och dubbla dunjackor på överkroppen. Det är kallt att vara stilla….
När ljuset kom rasslade en kungsörn förbi. Korparna i närheten var livrädda för den. Förutom detta hände det i stort sett ingenting förrän klockan var 14:00. Då seglade det in ett par havsörnar på myren. Det är inte alltid så lätt att landa när man är stor.

Havsörn, White-tailed Eagle, Haliaeetus albicilla
Havsörn, White-tailed Eagle, Haliaeetus albicilla

Efter ett tag såg jag kungsörnen igen. Den flög ett varv runt innan den åkte tillbaka mot andra sidan. Jag följde den i sökaren och blev förvånad när jag hittade den på backen bredvid en räv. Inte en chans att det var kompisar. Jag gissar att den försökte slå räven som hade tur och hann ta skydd bakom ett träd. De stirrade på varandra ett tag innan räven sprang in i skogen.

Kungsörn, Räv, Golden Eagle, Fox, Aquila chrysaetos, Vulpes vulpes
Kungsörn, Räv, Golden Eagle, Fox, Aquila chrysaetos, Vulpes vulpes

När räven senare sprang över myren längre bort kom kungsörnen flygande efter den. Hur det hela slutade vet jag inte.

På eftermiddagen hade tempen stigit och det var ungefär 2 minusgrader som högst. Det var betydligt mycket trevligare men när solen var på väg ned sjönk tempen fort. I motljuset såg jag flera gånger hur havsörnar skickade röksignaler.

Havsörn, White-tailed Eagle, Haliaeetus albicilla
Havsörn, White-tailed Eagle, Haliaeetus albicilla

Ibland är det värt att frysa. Jag hade en riktigt trevlig dag fast det var kallt. Nu känns det som att det kan räcka med vinter för den här säsongen. Bara det ligger kvar lite snö att åka skidor på ett tag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.