Årets första rödingar

Klockan ringde 04:24 och jag kom på fötter omedelbart. Tittade ut genom fönstret och såg att det spöregnade. Ingen bra start på årets vinter med andra ord.
Efter att ha ätit frukost och gjort mig i ordning mötte jag upp Hampus som hade packat bilen dagen innan. Vi kom iväg snabbt och var också först på plats vid vägen mot sjön.
Pannlampan låg hemma igen så det var problem att ta på sig skidorna och packa i pulkan då solens strålar tillhörde någon annan tidszon.
Efter ett tags nötande med bakhala Vita Blixten i regnet kom vi fram till sjön. Det såg öppet ut i bortre ändan då vattnet speglade sig.
Vi skidade ut en bit på isen och tog av skidorna. Maggoten träddes på känn då det var svårt att se. Många bekanta ansikten dök upp eftersom. En röding blev landad i “gänget” men efter detta var det dött.
Efter en förflytting mot andra sidan och en halvtimmes väntan avtog regnet. Då började fisken nappa också.

Röding, Arctic char, Salvelinus alpinus

6 personer drog 3 fiskar var på några timmar. Det kom också rapporter från annan plats att fisk dragits där. Ett par sikar och ett gäng abborrar såg också dagsljuset.
Den lilla snöfläck vi hittat började försvinna av det tidigare regnet och vinden. Kylan kröp in i ryggmärgen i blåst och blöta kläder men det är svårt att klaga då det går bra.
Pulkan blev vikarierande båt och flöt bra på vattnet. Skönt att inte behöva bära något. Skidorna däremot var inte så användbara i detta före.

Fjellpulken, lika bra som båt

Nu ska det frysa på igen och vårisarna ser ut att bli räddade. Hoppas det kommer snö efter några dagar kyla så det blir en vacker vinter igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.