Övernattning

Tanken slog mig när jag satte upp tältet hemma. Jag måste bara prova det under vinterförhållanden. Packade pulka, tält och fiskegrejor för en utflykt. En ledig fredag gjorde att jag skulle få två dygn i naturen.
Färdig för utfärd…

Härligt väder med bara några få minusgrader njöt jag av skidfärden fram till rödingssjön. På vägen korsades fullt av harspår. Vid ett ställe tror jag till och med att en varg sprungit förbi. Det var inte i närheten av harspåren och harjakt sker inte med hundar som har dessa stora tassavtryck.
Njutbart…

Jag började att gräva vid strandkanten för att få vindskydd av träd men det var mycket snö att skotta bort. Efter en yta en och en halv kvadrat stötte jag på en stor sten och gav upp. Med så mycket snö syntes inga konturer av marken. Jag letade mig istället in i en vik. Något skyddad plats blev det åtminstone.
Tältplats…

Med tältet på plats fiskade jag av några närområden men fick bara abborrar. Något hände och det var spänning när det nappade i alla fall. Bristen på föda började göra sig till känna och skymningen föll. Dags för mat. Jag hade släpat med ved och korv ut för att grilla så det var inte mycket att fundera över.
Fredagsmys…

Efter att ha tryckt ett större gäng varmkorv och värmt mig vid brasan gjorde jag ordning i tältet. I de sista ljusstrimmorna avnjöts en Springbank. Den och kompisen Longrow fick sedan följa med in i tältet.
Kompisar…

Jag hade med några fisketidningar att läsa då kvällen skulle bli lång. Läste om flugfiske efter röding på Grönland och Gunnar Westrins resor i Nya Zeeland. Vid åttasnåret tog jag en sista whisky och borstade därefter tänderna. Den trötthet jag kännt var sedan som bortblåst. Lyssnade på massor av ljud utanför. Hade hoppats få höra vargens yl men det mest spännande var en uggla som hoade. Det lät inte alltför långt borta från min tältplats. Vaknade sedan strax före midnatt av att jag höll på att svettas ihjäl. Tältduken var ordenligt fuktig så det var problem att ta av sig understället utan att komma åt de stora dropparna. Tittade på termometern och det var inte mer än -6 ute. Lyssnade ett tag på fladdrande tältduk innan jag somnade in igen.
Vaknade vid sexsnåret och låg kvar ett tag och slumrade. Nu var tältduken blandad av fukt och frost. Klädde på mig och startade köket för att fixa blåbärssoppa. Orkade inte plocka fram bensinköket så det fick bli gas. Gas är inte bra när det är kallt men det är enkelt. Fick ruska om gasen och tända igen vid ett par tillfällen men det var det värt. Jag hade precis borstat tänderna och gjort mig i ordning för fiske när Janne Östberg dyker upp med sin skoter. Skönt att få sällskap.
Knivslöjdaren och fiolmakaren Janne…

Jag fick skjuts till fisket av Janne på skotern. Han hann knappt släppa i grejorna innan en fin röding bet i. Kul, de är på hugget. Efter några minuter fick Janne ytterligare en fin röding. Inte samma kalliber som den första men riktigt fin. Själv kände jag ingenting. När Janne precis landat sin tredje fisk var det min tur. Ingen gigant men en fin matfisk. Vinden tog i och det började snöa på tvären. Fisket avtog tyvärr med detta. Janne var kvar och gjorde mig sällskap. När han gick för att hälla upp kaffe bet det i ordentligt på mitt spö. Drillade den ett bra tag men när jag börjat få den i hålet gick linan. Ja, ja, spänning blev det i alla fall.
Janne med sin första fisk i morgonljuset…

Janne drog hemåt (till bilen) och jag var ensam på sjön igen. Jag borrade massvis av hål men fisken ville bara inte ta. Trött på tvärsnön gav jag mig tillbaka till tältet efter någon timme. Jag beslutade mig att avbryta turen. Ett enmanstält är kanske ett okej krypin på vintern men inte bra när man vill spendera en del tid i det. Framför allt inte att byta om i. Nästa tur blir det Nammatj 3 GT vare sig om jag är ensam eller med sällskap. Där kan jag till och med få in pulkan i den stora absiden.
Vinterläger…

Fiskade ett tag på “hemmaplan” och lyckades lura en röding till. En fisk från den gamla stammen, lång och smal. Fick sedan några abborrar innan jag rev tältet och gjorde mig i ordning för hemfärd. Det snöade i motvind och det kändes i ansiktet. Det blev en frisk hemfärd. När jag borstat av och packat in allt i bilen märker jag att det slutat snöa. Hade ändå inte en tanke på att åka tillbaka. Synd bara att jag inte stannade kvar.
Typiskt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.