Rocken

Nu var det äntligen dags för rockenfisket. Sjösandsländor (Rocken) är en stor dagsslända och en av få som kan locka storöringar att ta från ytan. De andra är Åsandsländan och Phryganea Grandis. Den sista en nattslända som blir 4-5 cm lång.
Var packad och klar till jag slutade jobbet. Var ändå tvungen att vara med på ett telefonmöte på ditresan.
Packade lugnt fram mina prylar och bytte om när jag kom fram. Jag hade ju hela natten på mig…
När jag paddlade ut såg jag en del sländor på ytan och i luften.  Pratade med “Grötis” (ny bekantskap), som kom strax efter mig, på vägen ut. Rätt var det var såg jag en fisk vaka bakom honom och han tog den ett par minuter senare. Ingen större fisk men fisk iaf.
Janne Östberg ramlade in en halvtimme efter mig. Precis efter att det börjat blåsa på och sländorna försvunnit till väders. Janne hittade ändå sländor som kläckte inne vid läsidan. Även han drog sig en öring. Vindarna låg på och det var glest mellan både vak och sländor en längre stund. När solen gick ned så kom det igång igen. De fiskar jag hade i närheten vakade dock sporadiskt så det fanns ingen chans att gissa var de skulle dyka upp nästa gång om de nu gjorde det. Oftast vakade de bara en gång. Även denna “vakorgie” dog ut efter ett tag. Janne lämnade sjön då han skulle upp tidigt och jobba. Jag satt kvar och letade förgäves efter vak med flugan utlagd. Rätt var det var bet det i en liten öring på 4-5hg. Alltid något. Jag satt kvar på sjön till 23:30 ungefär men några fler vak kom det inte. Inte vad jag kunde se iaf.
Helgens lovade regnväder gör att jag passar på fiske och väntar ut det varmare vädret som lovats till mitten av nästa vecka.
Janne Ö. med öring på ~8hg…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.