Repris på tältpremiär

I år skulle vi få till en tältning igen på isen inför premiärfisket på storrödingssjön. Jag packade min bil med Segebadenpulka och allt jag skulle behöva. Plus farsans hund som jag skulle lämna tillbaka över helgen. För att vara säker på att komma därifrån tog jag vägen runt sjön och kom därför något senare fram till tältplatsen än de övriga. Hampus, Anders och Danne hade börjat med att sätta upp kåtan så det var bara att hugga i. Först bjöd Anders på en kapten Morgan från den i snö snidade baren. Glasen hade han gjort av is. Trevligt!
Tältkåtan var dubbelt så stor i år och vi skulle ha varit 8 personer. 2 man föll tyvärr bort men vi skulle nog klara oss ändå.
6 meter i diameter…

Ronny kom tillbaka med skotern och hade Örjan på släp. Då var vi i stort sett klara med boningen. I med liggunderlag och renfällar. Ronny och Danne riggade den nytillverkade eldstaden så vi fick lite värme. När allt var i sin ordning var det dags för käk. Jag fick äran att hjälpa till med matlagningen (att de vågade). Rådjurssadel med potatis och rotfruktsgratäng. Helt gudomligt smakade det. Efter maten sköts det fyrverkerier mot våra gäster en bit därifrån. Vi lyckades lura ut dem från sin stuga och in i tältet. Hampus gjorde iordning sin äppelkaka med vaniljvisp och den var uppskattad. Mycket snack och många whisky senare tände jag nattbrasan som skulle hålla oss varma ett tag.
Jag vaknade någon gång vid fyra av att det var kallt så jag la en jacka över mina ben. Anders sa något om att det var rökigt. Mer minns jag inte av det. Som en räddande ängel hade Danne gått upp och eldat flera timmar för att få upp värmen innan han lade sig igen. Jag bytte maggot på mitt spö som hade legat i sedan 12-slaget. Inte ett hugg på någons spö hade det varit. Mina mackor tinade jag sedan i sovsäcken när jag satt och pimplade. Vi hade alla ett varsit hål i tältet. Det var nära mellan hålen och 25 meter djupt. Trots det fastnade vi bara ett fåtal gånger i varandras linor.
Tekakor med rostbiff blevt det till frukost. Cola light is-slush till det. Efter frukosten fick jag upp värmen och klädde på mig för att sitta upp bättre. Efter ett tag landades en röding något större än ett långfinger. Den fick simma tillbaka omgående. Det var riktigt trögt. Hampus såg mycket fisk på sitt ekolod men de ville bara inte hugga. Många olika kombinationer på beten testades men inget hjälpte. Jag fick senare ett påslag som verkade bli bara ett.
Någon minut senare bet det i igen och denna gången var jag beredd…

© A.Sjöberg

Upp ur hålet kom en 34cm lång fisk smal som en linjal. Nåja, en fisk iaf.
Två tappra fiskare vågade sig ut på isen, förrutom gårdagens gäster som var ner en stund och provade. En av dessa två gav sig efter en timme och den andra kom in till vårt tält ett bra tag innan han gav upp och drog iväg hemmåt. Snön yrde lika mycket som den gjort dagen innan men vinden som varit ganska kraftig tilltog mitt på dagen. Ingen av oss var direkt sugen på att lämna tältet för att fiska.
Hungern tilltog hos de andra grabbarna och Ronny satte igång med Älg-souvas.
Som kebab i pitabröd och med älgkött…

Ännu en delikat middag landade i kistan. Glögg värmdes och inmunigades efter detta. Vi nötte på med fisket men det var som förgjort. Fisken ville inte hugga helt enkelt.
Fram på eftermiddagen tilltog vinden ännu mer och det drog in så pass från toppen att det inte gick att få röken att stiga ur kåtan. Det var bara att ge upp.
Ronny var snäll och skjutsade mig och mina pinaler med skotern. Tack för det igen. Bilen startades och termometern visade på -15. Skogsvägen var översnöad långa sträckor och det var svårt att se var dikeskanterna var. Allt gick bra iaf. Hela vägen hem tog jag mig. Bastubad med öl på kvällen passade som skridskon.
Nästa år får det fan vara bättre väder….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.