Barcelona, Spanien

De flesta känner väl till fotbollslaget som firat stora triumfer. Även kyrkan Sagrada Familia är mycket känd. Just det namnet hörde jag först inom klättringen. Det kan ha varit i El Chorro i södra Spanien en led heter så. Mycket mer hade jag inte koll på angående Barcelona. Jo men visst, OS gick ju där för typ 30 år sedan.
Nu skulle det bli 5 dagars avstamp inför vintern med extra dagsljus. Boendes nära katedralen i gotiska kvarteren hade vi “nära” till det mesta. Om man med nära menar att man inte behöver gå mer än 15 kilometer om dagen. Gotiska kvarteren är den äldre delen av staden med medeltida gator och trånga gränder.

Vid ingången till den gotiska staden finns rester från muren romarna byggde.

Ingången till Barri Gòtic

Det heliga korsets och Sankta Eulalias katedral byggdes mellan 1298 och 1459. År 985 förstördes den första kyrkan av Morerna.

Katedralen i Barcelona

Wilfred the Hairy, så hårig att han inte behövde rustning, sägs vara fader av Katalonien då han enade området på 900-talet.

Wilfred den hårige

Sidoport till katedralen

1928 byggdes en gångbro mellan två regeringsbyggnader. Arkitekten ville modernisera hela Gothic City men fick avslag förutum på denna.

Pont del Bisbe

I Barcelona finns rester av ett gammalt Romerskt tempel, Temple d’August. Det äldsta av staden som finns ovan gjord.

Romerska kolonner

Protester utanför stadshuset i Barcelona

Ovanför stadshuset vajar 3 flaggor. Katalonien, Spanien och Barcelona.

Katalonien, Spanien, Barcelona

En oberoende flagga finns också för den rörelse som vill separera Katalonien från Spanien.

Blue estelada

När Columbus kom tillbaka från första resan 1493 välkomnades han på Plaça del Rei av hertigen och hertiginnan.

Plaça del Rei

Franco tog makten efter inbördeskrig och var landets diktator till 1975.I slutskedet av kriget släpptes en bomb på detta lilla torg som också fungerade som skolgård till den intilliggande skolan.

Plaça Sant Felipe Neri

Kvällsbild över Barcelona World Trade Center och linbanan
Kvällsbild från hamnen

En som gjort arkitektoniskt avtryck i Barcelona är Antoni Gaudí (1852-1926). Några av hans verk är Parc Güell, Casa Batllo och Casa Mila. Det tveklöst mest kända är så klart kyrkan La Sagrada Familia. Alla dessa och fler är på Unescos världsarvslista.

Casa Batllo

Kanske är Batllo finare på utsidan men Mila är större då det är beläget i hörnet av kvarteret och har två innegårdar. Båda husen har fantastiska takterasser och samma vackra stil på insidan.

Casa Mila

Blomprakt i slutet av november

Parc Güell
Parken ligger på en höjd med utsikt över staden drygt 5 kilometer från vårt hotell.

Härlig plats direkt efter entrén

Tvättkvinnans portik. Det var som att röra sig runt i en saga.

Portico of the Washerwoman

Portico of the Washerwoman
Portico of the Washerwoman

I palmerna i parken hade papegojorna sina bon. Dessa fåglar såg vi runt om i staden och i Aten var de också vanliga i grönområden.

Munkparakit

Som i en fantasy-film
Stenpelarna fanns i långa rader runt om i parken

Det tidigare namnet var Grekiska teatern. Tanken var först att ha ytan ovanpå Hypostylerummet som en utomhusarena för musik och teater. Hundratals meter sittbänk av kakel kantar platsen där hälften hänger i luften på pelarna under.

Gunsan på Naturtorget

Sagoinspirerad vaktstuga till parken. Här finns Gaudis verk dokumenterade.

Casa del Guarda

Kolonner i Hypostylerummet
Naturtorget ovan Hypostylerummet

Två kilometer öster om trappan i Park Güell finns gamla bunkrar där det funnits luftvärnsvapen. Från denna plats får man en bra utsikt över staden. Vi kunde se kyrkan vi var på väg mot. Det var en bra bit dit.

Utsikt från Turó de la Rovira

Det är dåligt med publika toaletter i Barcelona. Att gå in och köpa en öl brukar lösa problemet. Till den här lokala ölen köptes en baugett med salami.

Moritz

Det långa namnet är Temple Expiatori de la Sagrada Família (Heliga Familjens Botgöringstempel). 1882 började bygget av en nygotisk kyrka. Arkitekten var en annan och inte förrän 1890 presenterade Antoni Gaudi sin ritning, väl medveten att den skulle bli klar långt efter hans egen död. Allt beräknas bli klart 2026 men det får tiden utvisa.

La Sagrada Família

Säregna drag känns igen från andra byggen.

Utsmyckning på Gaudis vis

Det är inte bara i Paris och Rom de har triumfbåge. Jag visste sedan tidigare att det finns en i Bukarest. Barcelona har också en dito.

Arc de Triomf

Torget framför stadshuset lyste i lila.

Plaça de Sant Jaume

På Plaça Sant Felipe Neri var det nästan folktomt nu. En liten uteservering intill saknade gäster för kvällen.

Plaça Sant Felipe Neri

I Barcelona äter man på kvällen. Temperaturen var klart lägre och till och med jag hade jacka.

El Cafè d’en Víctor

Gränderna var många, långa och trånga. Alltid härligt att se vad som fanns bakom nästa hörn.

Gränder

Gränder
Gränder

Försvarsmyndigheten i Barcelona. En sådan där port skulle jag vilja ha.

Capitania General

Vacker basilika med många detaljer av skulpturer. Jungfrun kan besökas en trappa upp. Även klocktornet går att gå upp i.

Basilikan Our Lady of Mercy

Inuti Our Lady of Mercy

Christofer Columbus eller Cristóbal Colón på spanska pekar ut över havet. Han letade länge efter en västlig väg till Indien. Det är därför Nordamerikas ursprungsbefolkning kallades indianer. Han var ju i och för sig bara tvåa på bollen vilket jag påpekade för en spanjor. Jag blev inte kölhalad i hamnen men lite fnös han när jag berättade om Leifur Eriksson som var där på 1000-talet.

Christofer Columbus-staty

I en park nära den höga statyn finns det flaskträd, Bottle Tree, Ceiba insignis. De blommade nu i november och hade någon sorts frukt eller frökapsel stor som en mango.

Flaskträd

Jag är klart mot klotter och tycker det är förjävligt när det sprejas på diverse byggnader. Ibland kan en målning vara bättre än det material den finns på.

Street Art

På väg mot Montjuic Castle var det mycket ljusa duvor i en park. Det visade sig vara turkduvor. Såna hade jag aldrig sett tidigare.

Turkduva

Grunden till fortet lades år 1640. Ett år senare såg det sitt första krig när Furstendömet Katalonien utmanade Spanien. En armé på 26.000 soldater började slå ner revolten men fick ge sig vid detta fort. Många krig har passerat sedan dess. 1963 invigde Franco ett militärmuseum som det är nu.

Entrén till Montjuic Castle

1937 installerades luftvärnspjäser på fortet för att skydda mot italienska flygvapnet. De byttes senare ut mot Vickers 152,4/50 Model 1923 och försvaret var riktat mot havet.

Vickers 152,4/50 Model 1923

Montjuic Castle
Montjuic Castle

För att spara lite tid tog vi linbanan ner från “berget”.

Montjuic linbana

Gunsan i grönskan

Vyn från Kataloniens konstmuseum ner till Plaça d’Espanya är en upplevelse i sig. En fontän/vattenfall i flertalet nivåer leder ned till den magiska fontänen och vidare genom romerska kolonner passerar man en paradgata kantad av fontäner innan man når den magnifika statyn vid Plaça d’Espanya. Tyvärr var vattnet avstängt nu då reparationer pågår. Magiska fontänen brukar vara igång kvällstid ackompanjerad av musik.

Palau Nacional

Palau Nacional

Jag älskar glass. Nästan alla sorter. Såna här hade jag inte provat. För mig blev det en Kinder. Jo då, det var gott 🙂

Spansk glass

Det är kanske ingen höjdare att sitta mitt emot grannen på sin franska balkong när det är 2 meter mellan. Att hänga ut tvätt går bra.

Gränder

I Parc de la Ciutadella ligger en majestätisk fontän, Cascada Monumental. Arkitekten Antoni Gaudi var den som ritade denna också. Jag fick njuta lite extra när jag gick där för trubaduren spelade Eddie Vedders Rise, soundtrack från Into the Wild. En favoritfilm….

Cascada Monumental

Gunsan hittade en häger på installationen. Den var så stilla så det såg ut som att den var en del av det hela.

Häger

I en annan del av parken var det många papegojor. Vi hade lite valnötter kvar och lyckades få dem att äta ur handen.

Munkparakit

Nere i hamnen låg Ostindiefararen Götheborg. En replika av det skepp som gick på grund i Göteborgs hamn 1745. 58.5 meter långt med en stormast på 47 meter över havsytan.

Götheborg

Galjonsfigur

Här kändes det som att spolas tillbaka till 1492 när Christopher Columbus seglade sitt flaggskepp Santa Maria mot “den nya världen”.

Santa Maria?

Kabinbana i hamnen

I Barcelona Aquarium finns ca 450 olika fisksorter. Flera hajar, muränor och en del giftiga fiskar. Vi gick dit en kväll när det ändå var mörkt ute och det var ganska bra. Bäst var tunneln man gick igenom och hade fiskar och hajar simmande runt sig.

Barcelona Aquarium

Europeisk muräna
Stör
Spetsad muräna
Drakfisk

Varje morgon var vi på plats vid frukosten klockan 7. Det var härligt att sitta själv en halvtimme där. Just den här dagen var det inget alternativ då vi hade en tid att passa. Vi hade bokat skjuts för resan 5 mil innåt landet. Vid berget Montserrat ligger benediktinerklostret Santa Maria de Montserrat. Klostret grundades år 888. Det blev senare en vallfartsort kring Jungfru Maria. Platsen fick mer betydelse med tiden och blev ett kulturellt centrum. Napoleons trupper raserade det 1811 men byggdes upp igen och var klart i århundradets slut. 80 munkar lever här idag och det finns en berömd gosskör.

Montserrat

Black Madonna, jungfru Maria-skulpturen
Kyrkfönster i La Moreneta
Utsikt från Sankt Mikaels kors

Utsikt över dalen nedanför. I vänstra horisonten synns Pyrenéerna långt bort. Vi fortsatte uppåt. På vägen hem köpte vi ost på klostret. Tryffel och öl-ost.

Utsikt över dalen

En ny promenad till La Sagrada Família blev det också. Den här gången skulle vi se den från insidan. 3 kilometer senare var vi framme. Det var mycket mindre kö (ingen) en söndageftermiddag i slutet av november. Det är svårt att bli annat än fascinerad av bygget.

Inuti La Sagrada Família

Inuti La Sagrada Família
Inuti La Sagrada Família

Efter kyrkobesök och middag var det mörkt ute. Vi tog en sväng bort mot affärsgatorna i mörkret. Huset vid Chanel-butiken har julpyntat. På samma gata finns affärer som Prada, Gucci, Cartier, Dior för att nämna några.

Feliz Navidad

Casa Batllo i julskrud

Plaça de Catalunya, en liten park med fontäner och en stor Captain America-sköld

Plaça de Catalunya

Det var betydligt mycket mer folk ute på La Rambla nu. Inte bara här utan i hela centrum. Spanien spelade fotboll mot Tyskland, kanske var det därför.

La Rambla

Vi hann med ett varv sista dagen också. Det blev promenad till La Barceloneta. Här är det bad och surf som gäller på sommaren. Om man vill bo på W Barcelona och ha takterassen där på vänster sida får man lägga upp ca 90000 för en natt. För ett enkelt rum räcker det med närmare 5000 om man ska ha frukost.

La Barceloneta

Det var flera stora skapelser i sanden. Här tjänas det några kronor under dagen.

Sandslottsingenjör

El Cap de Barcelona eller The Head of Barcelona. Skulpturen skapades av en amerikansk artist inför OS i Barcelona 1992.

El Cap de Barcelona

Jag måste bara få gå i en gränd igen. Det lär dröja ett tag till nästa gång 🙂

Jul-gränd

Det här var en del av de grejer vi besökte. Jag skulle nog kunna få till fem dagar till i Barcelona utan problem. Kanske någon gång i framtiden….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.