Färggrann

Orrmyren

Då Svalbardsresan blev inställd hade jag tid att åka ut till orrmyren i år. Jag var ganska tidigt där och inventerade och det var gott om fjädrar på marken. Den senaste tiden har det blåst rejält nästan varje dag. Åtminstone när jag varit ledigt. Det var i slutet av spelperioden nu men jag chansade på att de var igång än. Bilen var packad så när som på kameran. 02:10 gick jag upp och tog en snabb frukost innan jag åkte iväg. Det var mörkt när jag äntrade myren och i svagt pannlampssken satte jag upp gömslet. 03:20 var allt klart.

Mickens lampa var det enda som gick att fokusera på
Mickens lampa var det enda som gick att fokusera på

Strax före fyra började några sångsvanar tuta och en rördroms dova flaskblåsljud lät från obestämbart håll. Orrarna kucklade från träden en bit bort men ganska snart flög dagens första kombatant in på “arenan”. Det lockade fler tuppar och det var 11-12 stycken på plats. 2 hönor sprang också runt på myren och kollade in vem som skulle få föra deras gener vidare.

Tidiga orrar
Tidiga orrar

Det blev några vingslag och fjädernyp i skumljuset. Det lugnade ganska snart ner sig.

Smågnabb
Smågnabb

Jag hade inte stora teleobjektivet med utan var mest ute för att se spelet igen. Det har varit dåligt på platsen några år nu men äntligen är de tillbaka.

Whhaaaaa
Whhaaaaa
Fjädervippor
Fjädervippor

Morgonsolens strålar väcker liv i orrtuppens svarta fjäderdräkt

Orrtupp
Orrtupp
Den röda kammen är ett bra kännetecken på orren
Den röda kammen är ett bra kännetecken på orren
Färggrann
Färggrann

När hönorna ropar från en gren i närheten hetsas tuppparna till fight. Jag har filmat fighter som pågår i flera minuter och tuppar som haft köttsår på bröstet efter näbbar och klor. I dag var det betydligt lugnare. Min tanke var att allt var över och detta var något slagts efterspel men en höna såg jag bli parad. Det är över på 2 sekunder och svårt att hinna få på minneskortet.

Energifattig fight
Energifattig fight

Några videklipp
httpvh://www.youtube.com/watch?v=U7JZBQ84Mxw&vq=hd720

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.