Sensor Gel Stick

Sensor Gel Stick

Det är inte ofta jag skriver något om prylar eller material. Jag kan göra undantag för riktigt bra saker.
Byter man objektiv ofta ute i fält så kommer det in damm förr eller senare. Att se dessa prickar på himlen vid framkallning är inte så roligt. Det går förstås att använda fläckborttagning i redigeringsprogrammen men det finns ett enklare sätt.
Tidigare har jag pinat en kamrat för att göra ren sensorerna i mina kamerahus. För ett par år sedan såg jag någon som testat “gel stick” men var lite skeptisk. Det har gått lite tid sedan jag såg detta och idén att prova kändes nu mogen.

Värst var det på min Canon 1DX MkII. Den var helt prickig på minsta bländaren (F22). Bild från Lightrooms fläckborttagningsmodul före rengöring.

Före rengöring F22
Före rengöring F22

Jag gjorde därefter rent sensorn. Det tog ungefär två minuter. Jag såg sedan i Lightroom att jag missat runt kanterna och gjorde om det hela med pannlampa på huvudet så jag såg ordentligt. Resultat efter båda rengöringarna på minsta bländare (F22).

Efter rengöring F22
Efter rengöring F22

En klar förbättring. Det är nog sällan eller aldrig jag använder F22 så jag tog en testbild vid F11 också för att se resultatet.

Efter rengöring F11
Efter rengöring F11

Detta var för mig helt godtagbart. Nu behöver jag inte skicka in kamerahuset eller besvära någon för rengöring igen.

Jag läste på och det var varningar för kopior som lämnade oönskade spår på sensorn. Orginalet görs av Eyelead och finns i två varianter. Blå för Canon/Nikon/Pentax/Olympus/Panasonic/Samsung och röd för Sony/Fuji/Leica. https://photographylife.com/product/sensor-gel-stick. Dessa finns att köpa hos de större handlarna. Läs innan vilken variant som behövs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.