I naturen

Hej kära dagbok!

Det var länge sedan nu. Den senaste tiden har jag mest varit ute och vandrat i skogen. Platser som jag besökt många gånger förrut och kanske inte orkar skriva om.
För en månad sedan var jag ut med Hasse och skulle fota vintergatan. Månen lyste för starkt så vi kunde inte se någon vintergata den gången. Vi sov över på platsen och jag fick inviga min Hilleberg-tarp jag köpt för många år sedan. Jag sov hur bra som helst. Precis som under bar himmel men utan att bli blöt av regnet som stundtals föll under natten. Detta måste göra igen.

Jag frågade två kamrater om de ville följa med på ett skogsdygn men de skulle vara hemma med snuttefilten under helgen. Jag packade sakerna och for iväg själv. Området hade jag besökt med Gunsan förr. En vandring längs en mindre å som är några kilometer lång. När vi gick där för några år sedan var det ganska fin skog. Nu var den mest risig.

Risig skog
Risig skog

För bara någon vecka sedan gick jag upp en bit längs ån och kollade efter lämplig plats om det skulle bli av. Nu fortsatte jag en bit till men ville inte lägga för mycket tid på letande. Det blir mörkt fort och det var lite att ordna innan mörkret.
Jag hittade en fin plats till slut och började med det viktigaste. Ved behövs och helst mycket. Det blev invigning av en ny såg, Gerber Freespace. En hopfällbar bågsåg som enkelt får plats i ryggan.

Gerber Freespace och Gränsfors Vildmarksyxa
Gerber Freespace och Gränsfors Vildmarksyxa

Gerber’n var överlägsen min gamla Sandvik (Bacho) Lapplander. Att såga två pinnar går nog lika snabbt med båda men att skapa en hög med ved är mycket enklare med en bågsåg. Kraften hamnar i draget utan att man behöver pressa nedåt. Om jag ska klaga på något med Gerber är det att det inte går att såga kraftigare träd än ca 15 cm i diameter. Om en liknande såg ska kunna det behöver den vara längre, tyngre och otympligare. Den här blir smidig ihopfälld.

Gerber Freespace
Gerber Freespace

Nästa uppgift blev elden. Jag fuskade med lite tidningspapper och fick snabbt fart på brasan.

Fart på brasan
Fart på brasan

Sovplatsen blev nästa grej att ta tag i. Fick jag till något så kunde jag alltid justera senare. Jag yxade till några pinnar att använda och det blev en hyffsat bra plats.

Sovplats
Sovplats

Klockan hann bli halv fyra och jag var jättehungrig. Muurikka-pannan laddades med hamburgare och till de färdiga väntade räksällad.

Hamburgare på Muurikka-pannan
Hamburgare på Muurikka-pannan

Till efterrätt blev det en Bowmore i kåsan. Kåsan är gjord av Göran Lind som är riktigt duktig på detta. Tack än en gång Göran för denna turkamrat som varit med i snart 10 år nu.

Bowmore till efterrätt
Bowmore till efterrätt

Lek med ljus

Tomteblos
Tomtebloss

Efter korvgrillning och ytterligare efterrätt var klockan 22:00. Dags att krypa ner i säcken.

Sovrummet
Sovrummet

Det porlande vattnet “vaggade” mig till sömns. Jag sov ända till klockan 8 förrutom ett par kortare avbrott.

Morgonvy
Morgonvy

1 rum och närliggande kokvrå. Billigt och bra.

Rymligt
Rymligt

Panoramabild över lägerplatsen

Lägerplats
Lägerplats

Det blev lite sen frukost. Jag packade ihop sovrummet innan jag gjorde en brasa. Den som väntar på något gott…. Det blev varm choklad och smörgos.

Frukost på G
Frukost på G

Efter frukost var jag kvar och rekade lite. Gick en bit uppströms och klängde mig över till andra sidan. I vinter skulle jag vilja ta mig in här med skidor och pulka men det verkar bli svårt.
Innan jag gick tillbaka grillade jag några korvar. Ingen korv smakar så gott som en grillad!

Korv när den är som bäst
Korv när den är som bäst

En gång var det en stig här. Det är inte mycket kvar av den. Nu är det nog bara djurens mjuka trampdynor och klövar som använder den.

Vägen hem
Vägen hem

Det är lite vatten i ån nu. På våren kan det vara betydligt mer.

Den lilla ån
Den lilla ån

Tickor växer på både stående och liggande träd.

Björkticka
Björkticka

Det har gått ett dygn sedan jag lämnade min bil på skogsvägen. Den var nog gladare att se mig än jag den. Med mer mat hade jag gärna stannat ett tag till.

Godnatt kära dagbok. Jag ska försöka skriva oftare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.