Havs…kungsörnar

Nu var det dags för örnar igen. Siktet var inställt på havsörnar denna gång. Kvällen innan packade jag varm sovsäck, ett litet gasolkök, mat, en skvätt whisky och en massa fotoprylar.
Bland annat hade jag åtelkamera med mig. Den tänkte jag sätta upp för att se om andra djur besöker åteln under natten.
Det var minusgrader både inne och ute så en varm sovsäck kom väl till pass. En kopp varm choklad och någon macka gick i innan jag tog en godnatt-whisky.
Strax efter klockan sex vaknade jag och riggade mick på sativ ute och kameror innen i gömslet. Åtelkameran glömde jag plocka in men det var det samma. Inga besök under natten visade det sig senare.
När ljuset började komma var det fortfarande lugnt. Någon korp hördes på håll. Vit åttatiden syntes några havsörnar i trädtopparna på andra sidan myren.
Halv nio flög en gammal kungsörn in på åteln. Undrar om den kände sig iaktagen?

Känner sig iaktagen?
Kungsörn, Golden eagle, Aquila chrysaetos

Den käkade en stund innan den for iväg. Nu skulle korp och havsörnar våga sig fram tänkte jag men inget hände. Inte förrän nästa kungsörn äntrade scenen. En betydligt yngre örn flyger in.

En betydligt yngre örn flyger in
Kungsörn, Golden eagle, Aquila chrysaetos

Denna örn käkade sig mätt och satt sig för att vila.

Krävan påfylld och dags för vila
Kungsörn, Golden eagle, Aquila chrysaetos

Efter denna örn flög iväg så verkade det lossna. Det slutade snöa och solen tittade fram. Även korpar vågade sig fram men när det landade verkade det som att marken var brännhet för de studtsade upp direkt.

Studtsande fågel
Korp, Raven, Corvus corax

Det satt fortfarande havsörnar i några trädtoppar sådär ett par hundra meter från åteln. De vågade sig inte fram nu heller. Det kan bero på att en kungsörn parkerat i ett träd något närmare. Efter ett tag kom först en kungsörn inflygande.

Inflygande kungsörn
Kungsörn, Golden eagle, Aquila chrysaetos

Därefter kom nästa örn

Ännu en inflygande kungsörn
Kungsörn, Golden eagle, Aquila chrysaetos

Det betydde att det var minst fyra kungsörnar i närheten. Den i tallen satt fortfarande kvar. Inte så konstigt att korpar (och havsörnar) var lite skraja.
Strax efter tre lämnade den sista örnen åteln.

Bye, bye, hoppas vi ses igen
Kungsörn, Golden eagle, Aquila chrysaetos

Under tiden hade havörnar flyttat i trädridån. Kanske väntade de på sin tur vid maten. Dagen slutade med att kungsörnen som satt i talltoppen flög iväg mot havsörnarna och skrämde varenda en på flykt. Det är inte alltid det hjälper att vara störst 🙂
När skymningen kom packade jag ihop och åkte hem igen efter ännu en bra dag i naturen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.