Havets giganter

En ny resa till Tromsö. Denna gång blev det flyg via Oslo. Vi (Håkan) hade bokat ett hus och även fått tag i en båt att hyra. Förra året körde vi upp med Hasses Zodiac på taket. Det gick betydligt snabbare att flyga. Trots tidig start så hann vi inte med valarna första dagen då det gick för mycket tid till byte av flyg. Det var bara ett svagt norrsken när vi åkte ut första kvällen. Dessutom blev det molningt ganska snart. Det blev någon whisky på boendet efter detta.
Vi hade bara 3 dagar med båten så det gällde att ta vara på varje minut. I gryningen gick vi ner till båten och for iväg ut i fjorden. Det var inte mycket till ljus efter ett tag heller och någon sol såg vi aldrig fast det var klart vissa tider. Den 26:e var tiderna för solens upp och nedgång 11:04 – 11:57. Dagen vi åkte hem var vinterns första polarnatt. Klart sämre ljus än förra året.
Vi hittade späckhuggare första dagen. De rörde sig i mindre grupper i hela fjorden och närgränsande fjordar. Några knölvalar såg vi inte till. Det guppade bra i vågorna och att fota var inte det lättaste. En mulen kväll då vi tog varsin whisky efter att vi fyllt på bensin och handlat..
Dag två startade på samma sätt. Vi körde ut i gryningen och hittade ganska snabbt späckhuggare. Mitt på dagen hittade vi också några knölvalar vi följde. Hemresan blev jobbig i skapliga vågor. Vi kom inte tillbaka förrän det mörknat.
Sista dagen på havet var vi om möjligt ännu tidigare. Vi skulle längst ut i fjorden där vi hade riktigt bra förra året. Vi körde förbi flera grupper späckhuggare långt in i fjorden och halvvägs ut vände vi. Då hade vi mött ytterligare ett antal grupper. När ljuset sedan kom var det val överallt. Skapligt stora grupper av späckhuggare och massor av knölval. En gång räknade vi ihop ~15 knölvalar som simmade ihop. Om jag säger att det var 250 späckhuggare och 50 knölvalar på en kvadratkilometer så överdriver jag inte. Säkert var det fler späckhuggare. Klent ljus för foto men vilken upplevelse vi fick. Helt underbart….
Vi åkte inte in förrän valarna försvann. Det blev återigen skymning när vi nått bryggan. Vi hann se ett skapligt norrsken men molnen kom fort så det blev inget fotande av detta.
Hemresan gick bra och nya trevliga minnen har fyllts på i minnesbanken.

Hasse och Håkan slappnar av
Hasse och Håkan slappnar av
Klent norrsken
Klent norrsken
Taggade grabbar
Taggade grabbar
En grupp späckhuggare
En grupp späckhuggare
Späckhuggarnas svärd är som fingeravtryck
Späckhuggarnas svärd är som fingeravtryck
En huggare visar stjärten. Första jag ser.
En huggare visar stjärten. Första jag ser.
Vyer från fjorden
Vyer från fjorden
Knölval som ingår i forskningsprojekt
Knölval som ingår i forskningsprojekt
Knölval som dyker
Knölval som dyker
På Seaworld och liknande kan svärden se ut så här hos "ledsna" individer
På Seaworld och liknande kan svärden se ut så här hos “ledsna” individer
Fikapaus (och annat)
Fikapaus (och annat)
Fikapaus (och annat)
Fikapaus (och annat)
Späckhuggare, Killer whale, Orcinus orca
Späckhuggare, Killer whale, Orcinus orca
Späckhuggare, Killer whale, Orcinus orca
Späckhuggare, Killer whale, Orcinus orca

Här följer ett filmklipp från sista dagen.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=I1momJyEwL8&vq=hd720

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.