Björngömsle

Sliten efter gårdagen kom jag ändå upp i tid till jobbet. Packningen var klar och 14:00 åkte jag och hämtade Hasse. Vi skulle upp till Håkans björngömsle i Hälsingland. Detta hade vi 3 planerat ett tag nu och det var något jag såg fram mot. Sist vi fotade ihop var i Tromsö. Det blev mycket snack att ta igen på eftermiddagen och kvällen. Allt från fotbolls EM till nya kameror och resor som skulle göras.
Under tiden passade jag på att ställa exponeringen på en ringduva. En fågel med fina färger men proportionerna mellan huvud och kropp stämmer inte på något sätt.

Ringduva, Common Wood Pigeon, Columba palumbus
Ringduva, Common Wood Pigeon, Columba palumbus

Diskussionen gick över till Tromsö igen och om vi skulle prova på nytt till hösten. Rätt var det var ser jag en björn komma in från höger. En stor hanne som vädrade i luft och på gräs.

Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos
Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos

Säkert kände han doften efter någon hona som gått där tidigare. Honan med 3 ungar besöker fortfarande myren. Nu är ungarna klart större har Håkan berättat.
Hannen äter lite havre och frukt som lagts på åteln. Därefter nosar han sig vidare mot andra sidan.

Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos
Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos

Med nosen i vädret försvinner han över myren bortom synhåll. Parningen borde vara i slutskedet. Kanske har denna björn inte fått till det ännu.
Klockan var ca 22:30 när björnen kom. den stannade bara 10 minuter denna gång men det var skönt att vi fick besök.

En timme senare var det läggdags. Jag vaknade av att Håkans klocka ringde 02:15. Ingen björn ute sa Håkan och lade sig igen. Själv klev jag upp och satte mig. det var nästan fotoljus nu. Hasses klocka började pipa och han kom upp ett tag men letade sig tillbaka till slafen efter en stund.

Nu hände det något. Duvorna som landat vid havren tog till skyn. In kommer en …. en räv. Det jag hört om rävarna här är att de håller sig i bakkant. denna var betydligt modigare när den jagade duvorna.

Rödräv, Fox, Vulpes vulpes
Rödräv, Fox, Vulpes vulpes

Jag ropade försiktigt på Håkan och Hasse. Den senare klev upp och fick några bilder han med. Den stannade inte länge men ett trevligt möte blev det.

Rödräv, Fox, Vulpes vulpes
Rödräv, Fox, Vulpes vulpes

Tack för en trevlig kväll/morgon grabbar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.