Bedårande barn

Igår åkte jag upp till Eva och Håkan Vargas lodge i Hälsingland för att sitta i björngömslet. Ryktet sa att en björnhona med tre ungar rörde sig i området. Håkan berättade att han suttit i gömslet kvällen innan och då hade hon inte synts till så jag skulle säkert få besök till kvällen.
Tre kilometer knölig skogsväg och tio minuters rask promenad genom skogen senare var jag framme vid kojan vid myrens kant. Efter att ha riggat upp kameror kom jag på vad jag glömt, whisky. Jag brukar ha ett par små whisky med mig att njuta av. Det blev lite bråttom när jag skulle iväg så jag fick vara nöjd att jag själv var med.
Jag hade lagom ätit mina kvällsmackor när ett gäng duvor tog till vingarna. En kort spaning och jag såg en brun pälsvarelse lufsa fram. Ut på myren kom en luggsliten större gentleman. Den ena skuldran var ren på päls och han såg allmänt tilltygad ut. Ingen björnmamma med ungar men kul med björn.

Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos
Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos

Hur kan denna “kala” fläck uppstått? Om det varit en hund hade jag gissat på att veterinären gjord en behandling….

Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos
Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos

Björnen kom 20:52 och lämnade 20:56 så det var inte något långt besök.
Den blå himlen började sakta dra sig mot svagt grått. Ett tag till skulle jag ha ljus att fota i. Minutrarna gick och med dem sinade ljuset. 22:38 när jag spanade ut över myren fick jag se en räv? Nä, det var en björnunge. Vart var mamman då tänkte jag när jag fick se två ungar till. De små ungarna nästan försvann i det höga gräset.
Ungefär två minuter efter ungarna kom mamman fram. Hon hade inget bråttom utan gick sakta mot dem.

Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos
Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos

Detta var inte som jag trodde att det skulle fungera. Jag hade räknat med att först se mamman. Om hon tyckte att allt verkade ok så skulle hon kalla på ungarna.
Jag vet inte varför denna hona lät ungarna springa fram. Hon var en stadig bit så hon visste kanske att hon skulle kunna skrämma iväg andra björnar.
Det var i senaste laget att försöka fota dem. Autofokusen funkade inte så bra och det var för mörkt för att fokusera manuellt. Jag försökte mig på ett filmklipp istället.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=XmOTMHG35TU&vq=hd720

Strax efter en minut kan man höra svagt att en av ungarna ropar (gnäller) och trycka sig mot sin mor. Jag tror den vill dia men blir avvisad.

Jag satt mestadels och spanade på dem. Genom kikaren syntes allting bra. De var bara 10-15 meter bort. Gud vilka bedårande barn.
23:05 tittade honan till vänster om myren och liksom stannade upp. Därefter gick hon raskt till höger och barnen följde efter henne.
Jag kunde bara konstatera att jag kände mig priviligierad som fått se dessa underbara krabater. Normalt så tar inte honorna med så små ungar ut på öppna ytor.

Nu skymde det på allvar. Det gick inte att ta några vettiga bilder men jag satt kvar för att se vad honan blev skrämd av. Var det någon stor hanne i närheten? Någon hanne kom det inte men en hona till. Jag funderade ett tag om det var samma och letade efter ungarna. Jag hittade inga ungar och denna var nog snäppet mindre också.

Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos
Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos

Hon stannade 10-15 minuter. Jag satt bara och tittade på henne och konstaterade att jag haft en rejäl dos tur denna kväll. Sex björnar hade besökt mig under kvällen.
Jag la mig i bingen ett par timmar. 02:30 satt jag på plats igen för att se om det var någon björn i farten. Det enda jag såg förrutom fåglar var mickel räv. Han smög i bakkanten av myren men pep direkt när jag skulle vrida in objektivet.
Intog liggande position mellan 05:30 och 07:30. Därefter packade jag ihop och låste för dagen.
Hälsingland levererade igen. I detta gömsle har jag 100% utelning på björn även om det var lite väl mörkt en gång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.