Påskdagar i naturen

I tre dagar har jag åkt runt i närområdet med kamera och inventerat djurlivet. Våren är långt efter förra året.
På fredagen var jag med Patrik och spanade in lite fåglar men det var tunt. Ett gäng stjärtmesar var kul att se. De är vackra.

Stjärtmes, Long-tailed Tit, Aegithalos caudatus
Stjärtmes, Long-tailed Tit, Aegithalos caudatus

Efter en stund med dessa och några andra småfåglar kollade vi in ett par bäverhyddor. Nya gnag och pinnar vid den ena hyddan.
På vägen tillbaka sprakade det till en bit framför oss. En älg ställer sig upp och kutar iväg. Stackarn, inte behövde han vara rädd för oss.

Lördagsmorgonen var tidig och kall. Jag satt på vakt vid en å där bäver är aktiv. Nyfällda träd men ingen som besökte mig där jag satt. Försökte hitta på kungsfågel och gärdsmyg men det var totalt dött i skogen. Blåste kallt gjorde det också. En tuffing vågade sig fram i alla fall.

Blåmes, Blue Tit, Parus caeruleus
Blåmes, Blue Tit, Parus caeruleus

Åt lite påskmat på eftermiddagen. På vägen dit kollade jag in mosippor men inte ens en stjälk såg jag. Förra året var det blommor denna tid.
Efter maten skulle jag kolla in en slaguggla. Där hade boträdet blåst ned så det blev inget av med det. Fick tips av Hasse på katt- och sparv-uggla men ingen lycka nu. Kanske är det för tidigt för dem också.

Söndag och jag skulle runt med Gunsan på diverse platser. Vi började med några sparvuggleställen men bara ett ställe hörde vi en på. Det var en bra bit bort också.
Innan sista stället såg vi två rävar. Båda mycket fina i pälsen.
Räv i gryningsljus…

Räv, Fox, Vulpes vulpes
Räv, Fox, Vulpes vulpes

Räv, Fox, Vulpes vulpes
Räv, Fox, Vulpes vulpes
Räv, Fox, Vulpes vulpes
Räv, Fox, Vulpes vulpes

Det blev en till räv innan vi åkte vidare söderut. Nu skulle vi titta på tofsvipor och tranor. Innan vi kom fram till stigen mot myren stod det några tranor vid vägkanten. Vi såg dem passera och lite trafikvett skulle inte skada där.

Trana, Common crane, Grus grus
Trana, Common crane, Grus grus

Vi skrämde sedan upp en orre vid myrkanten. Ute på myren tutade tofsvipor ikapp och tranorna trumpetade högt.
Efter detta blev det besök vid en bäverhydda igen. Här har bävrarna ny hydda sedan i höstas. Ingen aktivitet syntes.

Dagens sista utomhusaktivitet blev en skogspromenad med hundar. Jag rattade en Kuvasz (ungersk herdehund). Han väger drygt 50 kilo. När hunden lyft på benet ock krafsade på marken kom det hela grästuvor. Då den tömde tarmen såg det ut som en elefant varit där. Ett enormt muskelpaket men otroligt snäll.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.