Ljusbäcksleden

Förra året såg jag ett alternativ till Kyrkstigen mellan Tärnsjö och Skekarsbo. Den leden går från Östa till Tärnsjö (Nora kyrka) och heter Ljusbäcksleden. Som omväxling åkte vi ned till Östa och provade denna.
Vid parkeringen syntes några ängar som skulle passeras. Vi hörde en gröngöling ropa i närheten. På andra sidan fanns ett gäng tallar som var mer än 200 år gamla. Vi följde grusväg och stigar in i gammelskogen.
Ruinerna efter torpet där Gustav Vasa bodde när han flydde dansken.

Ruiner
Ruiner

Eller så är det bara en ruin efter en kolarkoja…
Ju längre in i skogen vi kom desto mer “gammel” blev dem. En sparvhök ropade och jag försökte imitera den. Resultatet blev ytterligare en sparvhök. de försvarar sitt revir bra och “inkräktaren” flydde.

Microkosmos
Microkosmos

Halvvägs till kyrkan i Nora socken tog gammelskogen slut. Det blev öppnare terräng och Gunsan hittade årets första vitsippor.

Vitsippor
Vitsippor

På en udde fanns det en iordninggjord grillplats. Vi nöjde oss med smörgås.

Fikapaus
Fikapaus

Lövträden tog över och gamla(?) åkrar eller i alla fall slåtterängar markerade närhet till civilisation.
Storspov och tofsvipa sjöng ikapp. Två av de läckraste sångarna i bland svenska fåglar. En enkelbeckasin flög högt i skyn och dök för att få fram det durrande ljudet från sina pennor. Gunsan är publik.

Spång
Spång

Några dungar, lite barrskog och ett par åkrar senare kom vi till en gård. Där hade de frigående höns. Mysigt värre att få sprätta i skogen.

Frigående
Frigående

Nu börjar vi närma oss kyrkan. I den disiga luften hade vi skymtat den vid ett tillfälle men nu var det bara en kilometer kvar.

Nora kyrka på håll
Nora kyrka på håll

Vi tog resten av våra smörgåsar vid ett hus bredvid kyrkan. Solen hade kommit fram och värmde skönt. Efter en kort vila bar det av tillbaka mot Östa igen.

Rastplats
Rastplats

Vi stannade till här och var och tittade på fåglar. En tofsmes lyckades Gunsan hitta. Jag hörde en rördrom ute vid sjön. Strax efter lät det från andra sidan med. Vid sjön hade någon glömt ta upp båten för vintern. Det lär gå åt mycket tjära om den ska bli sjöduglig.

Vinterförvaring
Vinterförvaring

Gammelskogen väntade på oss. Sparvhökarna var kvar och kommunicerade med varandra. Gissa bajset var lätt att leka här för det fanns en hel del olika. Det var svårare att gissa rätt. Solen lyste vackert upp gläntor i skogen.

Skogsglänta
Skogsglänta

Svampar på träd brukar se läckert ut tycker jag. Ibland sitter det 10 stycken nära varandra. Vanligast är att det är en grå klump på trädet. Är det en björk brukar det vara björktickan som “fastnat” där.
På granar är det ofta klibbtickan som växer. När den blir äldre kan den få härliga variationer i färgerna.

Klibbticka
Klibbticka

När vi kom tillbaka till bilen hade vi gjort 20.6 kilometer. Det räcker för att bli lite stel efter bilkörningen hem.
Det blev ett stopp hos Ozzy också. Han hade inte fått sitt påskägg ännu. Han fick en rosa gris också som tutade. Den var poppis.

Ozzy's påskpresent
Ozzy’s påskpresent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.