Vinterväg

Igår traskade jag längs en å där bäver gnagt en hel del. Jag såg ingen bäver men detta ställe ska jag följa upp till våren. Jag hittade djurstigar som ledde ned till ån och vid vattnet spår av både älg och rådjur. Kanske är detta drickshålet de använder.

Gårdagens varma väder hade bytts till -5 denna morgon. Igår kväll kom lite snö och massor av frost gjorde det mer vintrigt.

Frost
Frost

Gunsan och jag gav oss ut innan solen steg upp.
Idag begav vi oss in i landet en bit.Det är alltid trevligt men nya stigar. Vi hann inte gå långt efter en skogsväg innan vi såg stora spår av hunddjur. Om inte varg gjort detta spår är det knepigt. Ingen jakthund är väl ute i mörkret? Min telefon är 13 cm hög.

Stora tassar
Stora tassar

Vi hittade massvis av spår i snön efter älg, rådjur och räv. Ibland var det hare och fågel som trampat i snön också. Spår behöver inte bara vara fot- eller tass-avtryck. Det kan vara mycket annat. Kottar runt träden tyder ofta på ekorre eller korsnäbb. Om det dessutom rasar kottar från träden är det med stor säkerhet korsnäbbar som kalasar på kottfrön.

Mindre korsnäbb, Red crossbill, Loxia curvirostra
Mindre korsnäbb, Red crossbill, Loxia curvirostra

När vi vinglat fram på diverse traktorvägar och stigar nådde vi en större glänta och vek av för en fika i skogskanten. Solen värmde inte mycket men det var skönt att känna något.

Fika
Fika

Vi fortsatte vår väg tillbaka till bilen. Knappt 15 kilometer blev dagens tur. Det var klart på himlen hela dagen. Nu saknas bara några decimeter snö så är allt bra.

Vinterväg
Vinterväg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.