Vinterfågel

Idag skulle jag få se en fågel jag inte sett tidigare. Jag kan väl inte säga att jag letat heller men när jag hört att den synts på morgonen gav jag mig ut med kameran efter frukost. En liten oansenlig fågel som säkert är obemärkt bland många människor som “ser” den. I Sverige räknas den som starkt hotat men i Norge finns desto fler. Den häckar på kustnära karga hedar vid Atlanten.

Vinterhämpling, Twite, Carduelis flavirostris
Vinterhämpling, Twite, Carduelis flavirostris

Jag tog ett varv runt i närheten och såg ett gäng fina sidensvansar. När jag skulle närma mig en varfågel i ett träd blev jag skrämd av en hare som stampade till i marken bara några meter ifrån mig. Undrar vilken av oss som blev mest rädd?
En bit bort satt en större fågel på en lyktstolpe. Inte där man vill/förväntar sig att se den direkt. Duvhöken förknippar jag med mörka skogar men den är vanligare utanför skogen höst till vår än under sommaren.

Duvhök, Northern Goshawk, Accipiter gentilis
Duvhök, Northern Goshawk, Accipiter gentilis

Jag avslutar med en fin gäst jag hade vid min fågelmatning för ett par dagar sedan. Det är andra gången jag ser en stenknäck här. Det var något år sedan senast. Nu stannade inte denna någon längre stund vad jag vet men tack för besöket!

Stenknäck, Hawfinch, Coccothraustes coccothraustes
Stenknäck, Hawfinch, Coccothraustes coccothraustes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.