Rovfågelsträck

På vintern är det kallt i Sverige och många fåglar flyttar söderut för att få tag i mat. Så gör även många rovfåglar. Idag åkte Putte och jag för att spana in om de sträcker något.
Det var svalt i luften på morgonen när vi åkte. När vi kom fram låg solen på och himlen var helt blå. Patrik och jag tävlades om att ta av flest fleecejackor. Det blev en trög start då det var helt vindstilla men lite ormvråkar kunde vi se ändå.
En timme senare började det blåsa lite grann och det tog inte lång tid innan det kom rariteter. Pilgrimsfalk och stenfalk avlöste varandra och följdes upp av först 7 ormvråkar och sedan en grupp med 9 stycken. En sparvhök flög förbi och ännu fler vråkar. En ormvråk jagades av en sparvhök och senare anslöt även en duvhök. det hela slutade med bråk mellan de båda hökarna. Ytterligare en pilgrimsfalk drog förbi innan en annan sparvhök jagade en vråk. Vid klockan 1 slutade det att komma sträckande men vi kunde fortfarande se rastande eller stationära vråkar.
Facit blev en härlig dag i solen med mycket rovfåglar.

Ormvråk, Common Buzzard, Buteo buteo
Ormvråk, Common Buzzard, Buteo buteo

Ormvråk, Common Buzzard, Buteo buteo
Ormvråk, Common Buzzard, Buteo buteo
Ormvråk, Common Buzzard, Buteo buteo
Ormvråk, Common Buzzard, Buteo buteo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.