Några dagar i Prag

Jag har varit dålig på att uppdatera bloggen. Mest för att jag inte haft tid. Det har blivit mycket tid utomhus med blommor och fjärilar nu när jag varit ledig. Mer om detta en annan gång.

Det blev ett snabbt beslut om en resa. Destinationen var Prag. Ett land och en stad jag aldrig satt min fot i tidigare. Det blev lite koll på internet innan vad som fanns att erbjuda och vi skulle säkert ha att göra hela tiden.
Flygresan gick bra och vi checkade in på hotellet på eftermiddagen. Efter ett ombyte gick vi till gamla staden som bara var några hundra meter ifrån.

Church of the Virgin Mary Before Tyn
Church of the Virgin Mary Before Tyn

Jag vid gamla torget och Church of the Virgin Mary Before Tyn i bakgrunden. Framför mig har jag Old Town Hall (Staromestska Radnice) och den astronomiska klockan. Vi gick upp i klocktornet för att få lite utsikt.

Junior kollar läget.
Junior kollar läget.

Japaner, japaner, japaner…. Ibland fick man en lucka att ta en bild också.

Vy mot norr.
Vy mot norr.

Vi gick vidare genom trånga kvarter och fina hus mot Karlsbron. En av alla broar som binder stadens mitt med västra sidan. På andra sidan Vltava (biflod till stora Elbe) finns ännu mer gamla hus, kyrkor, utsiktsplatser, slottet och domkyrkan.

Karlsbron, torn mot centrum.
Karlsbron, torn mot centrum.

Mitt på bron vände vi för att gå till ett museum vid “brofästet”. Museum of Medieval Torture hade flera våningar med gamla tortyrredskap. Vissa användes om någon svor. Allt från ben/arm-sågar till sarkofag med spikar i. uuugh, tur man inte levde för några hundra år sedan.

Jag skulle hellre abdikera än sitta på denna tron.
Jag skulle hellre abdikera än sitta på denna tron.

Vi gick tillbaka till hotellet efter detta. När jag skulle gå och handla på kvällen vräkte det ner. Människor flockades under tak för att slippa störtskuren. Affären jag gick till hade översvämning och det sprutade även ur brunnar utomhus. Jag var väl förberedd och hade regnkläder 🙂

Ny dag och nu skulle vi till Prague Zoo. Ett av Europas största om inte störst med en yta på nästan 70 hektar. Parken var iaf tidigare en av världens ledande inom så väl uppfödning som forskning. Tigrar, lejon, isbjörnar, flodhästar, giraffer, örnar… här finns det mesta. Till och med såna där fiskar som klättrar i träd.
Det som gjorde mig mest nyfiken var träskonäbben. En märklig fågel som lever i östra Afrika och huvuddelen i Sudan. Där vandrar den kring i träskmarkerna i grupper och gör sitt.

Träskonäbb, Shoebill, Balaeniceps rex
Träskonäbb, Shoebill, Balaeniceps rex

Vi tillbringade nästan hela dagen i djurparken. Buss, tunnelbana och taxi tog oss tillbaka till hotellet. På kvällen gick vi till torget igen för mat. Prague Wax Museum blev nästa stopp. Det är säkert inte i närheten av Londons men jag tyckte det var kul att se i alla fall.

Einstein pressar fram nya teorier.
Einstein pressar fram nya teorier.

Dagen efter skulle vi till Karlsbron igen. Allt vi planerat låg nämligen på andra sidan. Vi letade efter ett museum längs en gata utan att hitta det. Vid en sidogata upptäckte vi att vi var vid ett annat av våra stopp. Petrin Hill är en hög “kulle” med bland annat ett utkikstorn på. Vägen upp tog på krafterna i värmen men det var det värt. Från tornet såg man långt.

Vy från Petrin Tower mot Karlsbron.
Vy från Petrin Tower mot Karlsbron.

Bredvid tornet finns en byggnad med massor av speglar. En klurig labyrint om man inte kommer på tricket. Detta avslutas med massvis av förvrängda speglar.
Efter lunchen på Subway hittade vi KGB Museet. En ryss drev detta och berättade/visade hur det gick till förr i tiden. Allt från kläder, vapen och James Bond-prylar fanns med. Alexander gillade mest att hålla i vapnen.

Cigarrettask som kan skjuta två skott.
Cigarrettask som kan skjuta två skott.

Nästa stopp var ett pepparkaksmuseum. Vi tog en titt i affären och köpte varsin pepparkaka. De kunde verkligen göra både udda och fina skapelser här.

Inget jag ger mig på...
Inget jag ger mig på…

Vandringen fortsatte mot trapporna till slottet och domkyrkan. 280 trappsteg senare ser vi slottet. Det var inte mycket att se. Kvarteren runt detta var bra och domkyrkan räcker som motivering för att släpa sig upp dit.

Inuti domkyrkan. Akustik?
Inuti domkyrkan. Akustik?

När vi kom tillbaka till torget körde vi Segway. Kul grej att prova men 70.000:- är det inte värt att betala för en ny.

En cykelväg hemma hade varit bättre.
En cykelväg hemma hade varit bättre.

På kvällen tog vi det lugnt med en film och chips.

Vid frukosten pratade vi om vad vi skulle göra denna dag. Vi hade hunnit med det vi kollat in och vissa saker ratades efter vi sett dem. En annons om att skjuta på skjutbana lockade. Efter telefonsamtal och mailande så var det bokat. Vi skulle bli hämtade 13:00 vid hotellet för transport 6 mil utanför staden. Vapnen vi valt var M16, AK-47, Dragunov sniper, Super Nova pump action och ett AR-15. Jag var orolig för att rekylen från vapnen skulle skrämma Alexander men han sköt med allihop. Jag blev imponerad. Träffade gjorde han också.

Jag skjuter AR-15.
Jag skjuter AR-15.

Jag tror aldrig jag sätt junior så nöjd någon gång förut. Efter skyttet bjöds vi på macka och öl/läsk. Skyttet sköttes professionellt och säkerheten var bra. Det var också noga med att förklara vad som gällde.
Efter detta gjorde vi inte något mer. Tre timmar var vi borta men vi pratade minst lika länge om det efteråt.
En film på datorn avslutade dagen.

Sista dagen klev jag upp tidigt för att fota lite i staden. Det var många ute och fotade. Både yrkesfotografer och turister.
Mitt planerade ställe var Karlsbron. Sist vi gått där hade jag bara vidvinkelobjektiv med. Jag skulle haft ett tele också kom jag fram till.

Från Karlsbron mot domkyrkan (St. Vitus Cathedral).
Från Karlsbron mot domkyrkan (St. Vitus Cathedral).

På vägen hem gick jag över torget igen. Klockan var ett par minuter i sju. Varje heltimme blir det rörelse i klockan. Gubbar visar upp sig i luckor och de synliga figurerna har saker för sig. Denna gång var det för tidigt på morgonen men allt detta hade vi sett tidigare.

Astronomical Clock, Church of the Virgin Mary Before Tyn.
Astronomical Clock, Church of the Virgin Mary Before Tyn.

Jag blev imponerad av den 600 år gamla klockan. Vilken skapelse det måste ha varit på den tiden.

Astronomical Clock.
Astronomical Clock.

Frukost på hotellet och packa ihop pinalerna. Det var allt för denna gång. Prag är en vacker stad. Hit kan det bli fler resor någon gång.

Mjuka kuddar.
Mjuka kuddar.

Inte så konstig att man blir lite trött när man ser molnen. Kan inte tänka mig annat än att det är hur mjukt som helst där.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.