Midsommar med vargar

Då var det dags för varghotellet i Järvsö igen. det börjar bli till en tradition att fira där nu. Likaså började vi med Järvsö klack igen. Blåsigt och kallt dagen till ära.

Dunjackan på under fikastunden
Dunjackan på under fikastunden

Vi kom i bra tid till Järvzoo. De flesta hade redan lämnat parken så det var lugnt och skönt. Bilen kördes in och grejorna packades ur. Jag hällde upp varsin whisky och vi tog fåtöljerna och satte oss att kolla in flocken. Tre valpar skulle det finnas. Så klart vi var nyfikna om vi kunde se dem. Inga valpar syntes med tiken Carla så jag misstänkte att det var vargarna uppe på berget som fått tillökning.
Vid fyratiden gick vi vårt första varv i parken. Djuren var nog trötta av besökarna och inte så synliga som vi hoppats på. Det var först när vi kom upp till björnarna det var livat. Tre ungar som alla verkade ha diverse bokstavskombinationer. De jagade varandra och slogs så smällarna hördes. En unge pep till och mamman kom springandes. Efter det blev det något lugnare. Då lekte de i ett “vattenfall” som fyller en liten pool de har. Det var härligt att se dem plaska och leka.

Slagsmål
Slagsmål

Rätt var det var blev björnungarna lugna. En av dem hade hittat en gul plastbit. den undersöktes noga. Det var inget som gick att äta så efter ett tag lämnade de den för att busa mer.

Att undersöka världen
Att undersöka världen

Många av djuren hade dragit sig undan i bakkant av hägnet. det är bra att de kan göra det tycker jag. När vi kom tillbaka till rummet blev det käk och en stunds vila.
Vi hann med att kolla in lamm, killingar och kalvar innan vi pausade för en film. Mitt i filmvisningen (20:45) satt vargarna igång och yla. Hela flocken på 6 stora vargar deltog och det hördes vill jag lova. Ännu mer lät det när jag öppnade fönstret för att se.

Det blev en kvällsrunda efter filmen. Så här sent var djuren utvilade och de flesta var igång med mat eller matsmältning. Myskoxtjuren kom fram till oss precis som att han ville umgås eller stångas lite vänskapligt. Björnungarna hade däremot gått och lagt sig. Jag förstår att de blir trött som de höll på.
Vid varghägnet fick vi se alla tre valparna ligga några meter från oss och dia sin mor. Valparna sprang iväg ganska fort och följdes av sin beskyddare. Vi fick höra sen att valparna inte hade visat sig sedan de släpptes ut (3 veckor tidigare) ens för djurskötaren.
De flesta ugglorna var igång. Hos lappugglorna (som lånat bivråkens hägn) låg en hona och ruvade på backen. Berguvarna har tre ungar och säkert fullt upp med dem. I alla fall har jag sett lappugglorna här lära upp sina ungar med mat och sånt vid tidigare besök.
Efter ännu en whisky på rummet somnade vi båda på en gång.

Morgonrundan är favoriten här, frisk luft och vakna djur. Midsommardagen bjöd på riktigt friskt väder och det var dunjacka på (om än tunn).

Kall midsommardagsmorgon
Kall midsommardagsmorgon

Vi fisk se alla tre renkalvar men räven gömde sig fortfarande. Myskoxarna var på benen igen och käkade.

Myskoxe
Myskoxe

Kul att se dem nära men inget mot att se dem på fjället som tidigare.
Björnarna hade precis klivit ur kojan och käkade mat. Nu kunde vi också se lodjuren. Två stycken vilade ihop på en hylla när vi kom men rörde på sig strax efter.

Ståtligt kattdjur
Ståtligt kattdjur

Efter vi kollat på alla ugglor kom vi till rådjuren. Precis som förra året närmade sig geten mig och tryckte huvudet mot nätet.

Klappa rådjur
Klappa rådjur

Både Gunsan och jag fick klia den länge. Bakom öronen var mest populärt men att lukta på Gunsans handled tyckte den också om.

Frukosten som tidigare serverades en trappa upp hade blivit förändrad. Numer levereras en korg med mackor, pålägg, yoghurt, ägg, frukt och kaffe till rummet. Innehållet var lika bra som tidigare men jag föredrar att sitta en våning upp.
Vi besökte djuren från bondgården innan vi packade ihop på rummet. Det blev ett sista varv vi synkade med rovdjursmatningen.

I väntan på hästkött
I väntan på hästkött

Ett nytt härligt och avslappnat besök bland djuren på Järvzoo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.