Grodlek

Ny dag planerad i naturen. Idag skulle jag med Gunsan och leta efter gölgrodor. I Skandinavien finns de bara längs Upplands norra kust samt två ställen i södra Norge. De leker/spelar i slutet av maj till mitten av juni.
Vi kom fram till ett ställe där vi hörde minst fyra grodor spela samtidigt. Problemet var att det var tjockt med hög vass runt om och blött. Vi hade dessutom gått en bra bit och jag hade stövlarna i bilen så det blev till att gå tillbaka genom skogen igen.
Nästa ställe var det inte så långt att gå från bilen men vi hörde bara grodorna en gång där. Vi fortsatte vår vandring upp genom skogen och nästa göl lät lovande. Det kväkte en hel del från det lilla vatten som fanns kvar här. Gunsan staplade ut i vassen och stannade. det var blött. Själv provade jag att gå runt till andra sidan men fick bara en stövel med vatten som betalning för det. Till slut ropade Gunsan att hon hade en groda i närheten. Mitt bland alla vasstrån kunde vi se vår första gölgroda. Jag provade att fota men det var tjockt med strån som pekade åt alla håll.
Ett beslut att söka vidare togs. Vi hann med ett antal gölar innan vi hittade en mindre där vi kunde se grodor på nära håll. Så fort vi kom nära så slutade de spela och ville inte börja efter en kvart ens.
Jag fotade blommor medan vi väntade på bättre tider.

Skogsstjärna, Arctic starflower, Trientalis europaea
Skogsstjärna, Arctic starflower, Trientalis europaea

Humleblomster, Water avens, Geum rivale
Humleblomster, Water avens, Geum rivale

Flertalet av dessa gölar är också lokal för trollsländor. Jag vet inte om denna hör hit men det fanns ganska många av dessa här.

Fyrfläckig trollslända, Four-spotted Chaser, Libellula quadrimaculata
Fyrfläckig trollslända, Four-spotted Chaser, Libellula quadrimaculata

Vi höll på ge upp igen när jag fick se en annan groda lite längre bort. Efter att jag stått still ett tag satte den igång.

Gölgroda, Pool frog, Pelophylax lessonae
Gölgroda, Pool frog, Pelophylax lessonae

Kul, det var precis detta jag ville få ut av besöket. Jag är inte direkt intresserad av grodor men dessa gölgrodor med sina “kindpåsar” är som att se exotiska grodor från Amazonas.
När vi gick tillbaka mot bilen stannade vi till på ett annat ställe. Här var det riktigt bra. Vi fikade och kollade på grodor. Gunsan pekade dessutom ut både salamander och en blodigel som simmade i vattnet nära oss.

Gölgroda, Pool frog, Pelophylax lessonae
Gölgroda, Pool frog, Pelophylax lessonae

Framme vid bilen vände en havsörn ovanför våra huvuden på låg höjd. Den blev nog lika förvånad som oss.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.