En magisk helg

Jag är glad att mina lördagar inte innebär ett sexpack öl och fotboll på tv. Jag hade för mig mer intressanta saker att syssla med. Jag vaknade tidigt på morgonen för att slutföra helgens packning. Några timmar senare svängde jag in på skogsvägen i Hälsingland till Eva och Håkan. De kommande två dygnen skulle jag tillbringa i gömslet upp vid myren. Det första i sällskap med Håkan.
Jag hade övervikt i packningen och det blev en tuff vandring genom skogen. Det blev något lättare då det fanns björnspår och vargskit längs vägen. Vi stannade och pustade ut några gånger innan vi kom fram.
Efter att ha gjort oss iordning tog det inte speciellt lång tid innan första björnen kom lufsandes ur skogen. Den gick försiktigt över myren och stannade upp för att lyssna och lukta efter faror. Klockan var bara 18:20 och jag är inte bortskämd att de rör sig vid denna tid när jag har kameran med.

Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos
Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos

Innan det började mörkna kom ännu en björn. Den hade en något mörkare päls och stöddigare gång.

Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos
Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos

Jag hällde upp varsin whisky medan vi spanade ut i den skymmande kvällen. Vid 23:00 var det i stort sett omöjligt att se något så sovsäcken fick ta vid.
När jag vaknade nästa gång var klockan 04:30. Jäklar, jag hade försovit mig. Som tur var hade Håkan hört vibrationerna från min telefon och klivit upp vid 3. Jag hade inte missat något. Vi bytte av vakten och direkt efter det kom dimman. Det hände i stort sett ingenting den morgonen.
En korp vakar i dimman.

Korp, Raven, Corvus corax
Korp, Raven, Corvus corax

Håkan drog sig hemåt när han vaknade och jag tog min frukost och en stödvila. Det var bara 8 grader inne så jag passade på att ta fram lite mer kläder inför kvällen också.
I och med tidigt besök igår gäller det att vara på sin vakt“. Håkan hade rätt, 16:40 kom björnen förbi igen. Wow, björn mitt på dagen.

Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos
Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos

Fram vid åtta kom nästa björn. Det var fortfarande bra ljus och jag kände mig helt euforisk.

Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos
Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos

Spaningen avbröts vid 23:15. Jag frös så jag skakade när jag kröp ner i sovsäcken. Det blir riktigt kallt av att sitta stilla.
Prick klockan 2 vaknade jag. Helt sjöblöt av svett. Det var omöjligt att ligga kvar så jag klev upp direkt och kollade ut, kolsvart. Termometern visade 0.5c ute och 4c inomhus. Alla kläder jag hade med åkte på pluss att jag virade en filt runt mig. Jag hörde en räv skälla i närheten men det var fortfarande så dåligt ljus att jag inte kunde se ut.
Klockan 6 kom belöningen. Välkommen!

Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos
Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos

Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos
Brunbjörn, Brown bear, Ursus arctos

Åtta kilo mat och dryck var nu borta så ryggsäcken på magen blev lätt. Med samma lätta steg gick jag tillbaka genom skogen också. Solen sken ljuvligt på mig när den lyckades nå genom träden och fåglarna kvittrade hej vilt. Jag blev varm av både solen och upplevelsen. En magisk helg.

6 thoughts on “En magisk helg”

 1. Ja, vad kan man säga. Underbart, lite avis men ändå..:)…..Den stående björnen ÄR magisk, jag ser vattnet skvätter från ramarna….

  1. Det var en magisk upplevelse. Gående, stående, sittande och liggande. Allt för att göra mig nöjd 🙂
   Att de kom i bra ljus gjorde inte saken sämre.

  1. Hej Robban!
   Kul du gillar bilderna. Det har blivit ett antal sittningar på björn men ingen så bra som denna gång. Ibland blir man utan björnbesök också.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.