Orrmyren igen

03:15 ringde klockan. Jag skulle tillbaka till orr-myren och spana in läget med Gunsan. Varma mackor och choklad i ryggan och iväg med bilen. Pannlampor tändes och vandringen ut till myren gick ganska snabbt med bärhjälp.
Vi väntade ett bra tag innan vi hörde att det rasslade till i trädet bakom oss. Sedan såg vi orrar komma flygandes och det blev ett konstigt kackel bakom våra ryggar. Gömslet var flyttat och det kanske var det som var samtalsämnet för dagen.
De verkade inte allt för störda för rätt var det var spred de ut sig på myren och satte igång. Det blev lite småbråk ett tag men inget alvarligt.
Efter de samlat sig gick det allt lugnare till. De ploppade på och störde varandra lite smått länge.
Solen kom och då fick de ny energi.

Orre, Black Grouse, Lyrurus tetrix
Orre, Black Grouse, Lyrurus tetrix

Efter ett tag flög de flesta iväg och bara ett par vilsna själar var kvar. Någon minut senare kom de åter tillsammans med ytterligare två orrar som tog plats på myren. Det hade ökat till elva stycken kombattanter nu.
Det var fortfarande ganska lugnt på myren och ibland såg de ut att njuta av den värmande morgonsolen.

Orre, Black Grouse, Lyrurus tetrix
Orre, Black Grouse, Lyrurus tetrix

Strax efter halv åtta flög de iväg och kom inte åter. Vi fikade igen och började smått plocka ihop det vi hade burit med oss.

Jag åkte hem och satte upp gömslet på tork, bytte kläder och skruvade på macroobjektivet. Sedan åkte vi förbi Gunsan så hon fick byta och därefter iväg till skogen igen. Härligt väder så utomhus är ett måste.
Vinden blåste inget alls så det var riktigt varmt och skönt. Vi promenerade samma sträcka som för två veckor sedan för att se om något hänt.
Hägrar tutade titt som tätt, gräsänder, knipor och storskrakar simmade i de vatten vi gick förbi. En havsörn skrek och cirkulerade ovanför en stund.
På marken hade myrorna vaknat till liv. Det fick vi erfara då vi satt oss och fikat. Efter flytten hamnade vi nära några höga buskar där stjärtmesar ivrigt hälsade på.
Blommorna växer så det knakar. Nu var det blått på massor av ställen.

Blåsippa, Liverleaf, Anemone hepatica
Blåsippa, Liverleaf, Anemone hepatica

Tussilago såg vi ingen här sist men nu fanns det knoppar i mörka skogen.

Hästhov, Coltsfoot, Tussilago farfara
Hästhov, Coltsfoot, Tussilago farfara

Jag hann precis hem till fyra för att kolla på hockey. Efter det somnar jag nog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.