Fjällveckan

Årets vecka skulle delas upp på minst två tillfällen. Vi började med ett stopp i Juktån. En skogså nära Sorsele. Bilen parkerades i närheten där vi skulle ha tältet. När alla grejor var utlastade startades uppsättningen av Patriks camping-tält. Ett tält som är skönt att vistas i men inget som bärs upp på fjället. När monteringen var klar och vi skulle rigga spöna blev det värsta sve-attacken. Jag som inte hade fått fiskesuget än passade på kvällsfisket den kvällen. Patrik var ner en timme och provade men utan lycka.
Vi fiskade senare åns mest intressanta delar flertalet gånger de närmsta dagarna utan några bättre resultat. Det blåste kraftigt hela tiden och var ibland omöjligt att lägga ut en fluga. Det var heller ingen plats som tilltalade mig. Visst var ån fin men totalupplevelsen blev låg då det inte gav någon fjällkänsla.
Färden gick vidare norrut till Ammarnäs. Byn som har många kända strömmar i Vindelälven. Suget efter riktigt fjällfiske tog oss upp på kalfjället istället trots att det nästan stormade. Vi fick info om att de flesta fiskare lämnat byn så förhoppningsvis skulle vi fiska själv på platsen. Efter 5 kilometer ganska tuff vandring var vi framme. Det var 15-20 m/s i byarna och kallt. När vi fått upp tältet var vi tvungna att värma oss länge i det samma. Tur vi hade whisky för värmen 🙂
Under natten var det bara 2-3 grader. Det mojnade något och första kasten gav Patrik en öring på ca halvkilot. Sov som stockar trots fladdret i tältduken.
Utvilade gav vi oss på tjärnen igen. Tyvärr hade blåsten ökat till näst intill samma som då vi kom. Trots det vakade en del fisk. Vi nötte på och jag lyckades till sist dra en fin öring på minst 1.5 kilo baserat på tidigare fiskar, då ingen våg var med.
Någon timme senare blev det en till öring men klart mindre. Det hårda slitet med vinden och kastandet kändes i ryggen efter en heldag vid tjärnen och det var skönt att krypa in i tältet igen. Vinden hade lagt sig något och det blev fullt med mygg. Patrik nötte på en timme till. Han var också slut när han kom tillbaka och vi bestämde oss för att fiska om det var bra väder och börja vandra tillbaka i annat fall. Det blev så klart regn…
Nästa år ska det bli mer noggrann planering inför fisket. Fjällmiljö eller inget alls.

Patrik smygfiskar efter öring
Patrik smygfiskar efter öring

Fjällöring
Fjällöring
Patrik fiskar
Patrik fiskar
Fjällvandring
Fjällvandring
Ljugarbänken
Ljugarbänken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.