Fjärilar

Idag skulle jag bjuda ut Gunsan på middag. Först tänkte jag att vi skulle ta bilen och kolla in lite fjärilar. Det blåste bra och fjärilarna var sparsamma i antal. Försökte fota lite blommor men de vajade så in i h#¤%&te att det var bara att glömma.
När vi vandrat en bit avtog vinden något och fjäriln vingad syntes ovanför växterna. Gästriklands landskapsinsekt syntes i större antal. För tjugo år sedan var det inte många att skåda men nu har den stärkts något. Vissa år kan det dock vara dåligt med dem.

Hagtornsfjäril, Black-veined White, Aporia crataegi
Hagtornsfjäril, Black-veined White, Aporia crataegi

Blåvingar flög ryckigt fram och tillbaka. Precis när man hunnit fram, när de någon gång satt sig, så flög de iväg fort. Mitt dåliga tålamod var på bristningsgränsen.
Till slut lyckades jag i alla fall få till det. Turkos blåvinge suger nektar:

Turkos blåvinge, Silvery Argus, Aricia nicias
Turkos blåvinge, Silvery Argus, Aricia nicias

Efter vägen hittade/fotograferade vi mycket skoj. Olika pärlemo och gräs-fjärilar, Neonblå trollsländor, den stora Citronfläckade kärrtrollsländan och Makaonfjäril. Den sistnämnda var min första på nära håll. Makaonfjäril suger nektar:

Makaonfjäril, Old World Swallowtail, Papilio machaon
Makaonfjäril, Old World Swallowtail, Papilio machaon

Makaonfjärilen är jättevacker. Detta foto gör den inte alls rättvis. Det får bli ett senare tillfälle när vinden håller sig borta. Den kan bli upp till nittiofem millimeter i vingbredd och är en av Sveriges största. Den är också mycket sällsynt och antalet minskar.

Efter detta blev det korvgrillning. Det är att gå UT på middag det 🙂

One thought on “Fjärilar”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.