Rundtur med kameran

Kalasväder denna fredageftermiddag så jag beslöt mig för att komma ut och få lite luft. Packade fotoryggan och lite fika. Första stoppet var norr om stan. Här såg jag en törnskatehanne som tyvärr satt i motljus. Törnskatan är en rolig figur som spar sina inseketer genom att spetsa dem på just törntaggar. Därav namnet törnskata.
Honan visade sig länge och väl i buskarna och var inte alls så rädd.
Jag önskar bara att hon placerat sig högre upp någon gång men inte…

Näktergalar spelade som togiga här men långt in i buskarna placerade de sig. Jag gjorde en utbrytning in i skogen för att försöka se bättre men allt det gav var två fästingar. Som tur var kollade jag snabbt efter så de hade inte hunnit suga sig fast. En trägårdssångare behagade också att visa sig i hyffsad närhet även om det var lite väl långt för ett foto.
Ner mot fjärden flög en häger och en fiskljuse bland gäss, måsar och ett gäng änder.
Nästa lokal bjöd på en riktig “cat fight” mellan två gräsandshonor. I två minuter sprang de runt i det grunda vattnet och nöp varandra med näbbarna. Till slut jagade den ena bort den andra så det blev lugnt igen och ungarna återförenades med sina mammor. En rosenfink kvittrade högt upp i ett träd. Den röd-rosa kroppen lös i det gröna trädet.
Kvällens behållning blev törnskatan. Nästa gång ska jag ha mer tid på mig så jag kan vänta ut hanen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.