Premiärfiske i Dalarna

Nyårsaftonen hemma hos Hampus och Saida blev lugn. Tack för middag ännu en gång. Ett glas vin, två mellanöl och ett par Ardbeg Corryvreckan var allt som förtärades i flytande format. Anledningen var just premiärfisket på nyårsdagen. Läggdags 02:00, väckning 05:01. Masade mig ur sängen och konstaterade stolt att detta gick ju bra. Tröttheten i kroppen gjorde sig påmind av att det mesta gick sakta. Kokade korv, bredde mackor och käkade lite. Packade rygga och klädde på mig. Hampus ringde och “stressade” mig och var sugen på att komma iväg. Jag hann precis till avtalad tid  ; )
Det var bäcksvart och kallt ute. Från smhi.se så visste vi att det skulle bli kallt i Dalarna. Längs bilvägen såg vi temperaturen sjunka ju längre österut vi kom. När vi kom fram var det -13. Ut ur bilen och flytoveraller på. Våra pimpelspön var tacklade redan innan för att slippa “knyppling” utan vantar. Vi hann inte ens komma ifrån bilen innan jag tokfrös om händerna. Promenaden ut gjorde susen för kroppen som var ordentligt klädd med flera lager ull och fleece under overallen. Händerna var fortfarande iskalla. En promenad utan något att bära i händerna gjorde dem betydligt varmare.
Fisket kunde äntligen börja. Vi var inte först på plats. Örjan och Ronny har kortare resväg och de hade suttit där ett tag. Dock utan kontakt av fisk. Åt lite varmkorv för att stilla i hungern som kommit krypandes. Folk började strömma in och en och annan röding lyftes över iskanten. Totalt va det nog mellan 25 och 30 personer som vill prova lyckan.
Efter en ny promenad för att värma kroppen kom jag tillbaka till mina grejor. Plockade av nappindikatorn och då började spöt tockrycka. I hopp om att det var fast fisk slet jag tag i spöt och började ta hem men inget motstånd, typiskt. Fler fiskar hamnade i fel element och glada fiskare syntes runt omkring.

Klockan närmade sig 12 och solen orkade upp över bergen (höjderna) runt kring sjön. Hampus suger åt sig av den lilla värme som gavs.
Folk började ge sig av mot andra sidan för att komma närmare sina bilar. Vi Gävlebor satt fortfarande kvar utan den tanken. Av med handskar och på med ny maggot. Det blev inte så många byten med tanke på tempen. Rätt som det var kände jag pickningar i spöt, kunde det vara en röding? Fler pickningar och ett mothugg senare fick jag se en fin röding följde med upp i hålet och Storskräcken (blänket) hade gjort sitt jobb. Ingen jätte men en fin matfsk i alla fall. På med ny maggot och tillbaka med grejorna. Det kan inte ha tagit så lång tid innan ytterligare en fisk var där. Det var säkert 30 minuter men när man har trevligt går tiden fort. Denna gång bet den i rejält och krokade sig mer eller mindre själv. En ny röding i samma size och ännu ett tillfälle att ta av sig handskarna. Det blev även en till fast fisk efter detta men den krokade i iskanten och slet sig loss. Nåja, jag var nöjd i alla fall.

Två rödingar som förväntas bli en trevlig middag.
Klockan gick och det började skymma. Vi lämnade sjön som sista deltagare tillsammans med ett gäng på skidor. Värmen drogs på rejält i bilen och kroppen tinade. 7 timmar i kylan hade påverkan på kroppen som fått jobba rejält för att hålla kroppstemperaturen uppe. Hampus tog power naps på hemresan. Jag gjorde detsamma när jag kollade på film senare på kvällen. Rensning av två stelfrusna fiskar gjordes och pinaler hängdes upp för tork. Ännu en trevlig dag i naturen. Året har börjat riktigt bra…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.