Fiske i Härjedalen

Den “årliga” fiskeresan med Patrik gick i år till norra Härjedalen. Ett vatten vi besökt ett flertal gånger. Denna tur skulle vi starta på en för oss ofiskad sträcka.
Han vi köpte fiskekort av hade sett björn 11 gånger i området i år så det var med spänning vi satte av mot vattnet. Efter en kortare fors tog lugnvattnet vid och rann sedan ut i sjön. Vi fiskade först av denna bit innan vi vadade över och gick uppströms. Ett fleratl fina möjliga ståndplatser fiskades av men det var bara sprättarna som visade på att det fanns liv i ån. Vi fiskade av några nackar, strömmar och lugnvatten innan vi kom till den översta nacken. Jag tänkte att här måste det bara stå fisk. Lottningen vann jag mot Patrik och fick därmed “inviga” nacken. Efter en 10 minuter var den första fisken att räkna landad. En öring på 42cm. Den spardes för att rökas på kvällen. Patrik fiskade lugnvattnet ovan denna nacke.

Hungern gjorde sig alltmer påmind och vi gick tillbaka för att sätta färt på den engångsgrill som vi köpt med oss. Nu för tiden skickar de med en soppåse så att det ska vara enklare att ta med sig den använda grillen hem. Bra innitiativ. Alltför många lämnar den bara i skogen tillsammans med ölburkar och liknande. Skämmes ta mig fan! Patrik tog ett bad och passade också på att svinga flugspö i kalsongerna för första gången på dessa breddgrader medan jag skötte grillningen.

Efter middagen fiskade vi lugnvattnet ner mot sjön och utloppet. Där såg vi björnspår som verkade färska. Vi såg ingen björn men det kanske var lika bra. Fisket verkade dött så när som att Patrik hade ett påslag så vi gav oss tillbaka till basecamp och plockade ihop våra grejor. Efter 15 minuters promenad var vi tillbaka till bilen. Allmän panik utbröt då svärmande sve tyckte om att vi kom till bilen. Dessa odjur är fan i mig det värsta som finns i insektsväg. Det var hur mycket knott, mygg och broms som helst men dessa sve’n tar knäcken på en. Äntligen i bilen. Vi fasade för hur det skulle se ut på tältplatsen. Som tur var var det ganska lugnt just då när temperaturen fallit några grader. Jag satte upp mitt Nammatj 3GT och Patrik fixade ved samt drog igång röken. Under rökning av fisken passade jag på att tvätta av mig i ån. En trevlig samkväm avslutade dagen.
På kvällen var det skönt att krypa ned i sovsäcken och värma sig. På morgonen var det outhärdligt i tältet. Solen sken från en klarblå himmel. Morgontvätt och frukost i i solskenet vblev en bra start på dagen. Efter detta for vi tillbaka dit vi varit igår. Värmen skrämde förmodligen de flesta fiskar till djupet och enbart sprättar syntes vid de klassiska platserna. En tjärn ett par hundra meter från ån provades. Där fick Patrik ett par harrar som skulle bli middag.

Åskan mullrade och vi gick tillbaka till bilen efter ytterligare en stunds fiske. Eftermiddagen tillbringades på den sträcka vi brukar husera på men händelseförloppet blev ungefär detsamma. En och annan sprättfisk nypte på. Värmen gjorde oss helt slut så klockan var inte mer än 20:00 när vi gick tillbaka för att samla ved och laga mat. Panerad harr med färskpotatis går inte av för hackor. Efter maten gjorde vi ett försök att göra slut på öl och whisky. Vi lyckades ganska bra.  Något senare plockade vi fram den obligatoriska grillkorven.

Nästa morgon blev en upprepning av förgående dag. Patrik som lagt sig i bilen hade pannknack och var något trögstartad men efter uppfriskande kontakt med åns vatten vaknade även han. Fisket förlades längre uppströms och det var jobbigt att gå i vadare och långkalsonger i hettan som var. Efter någon timme drog ett åskväder in och regnet började ösa ned. Det varade inte så länge så fisket fortsatte ganska snart. På ett större sel såg jag ett tugnt vak men tyvärr blev det bara ett. Jag bytte säkert ett tjog flugor för att locka fisken men inget fungerade.Då vi skulle åka direkt på morgonen dagen efter kom vi överens om att bryta upp på eftermiddagen istället. Sagt och gjort så vandrade vi tillbaka och packade ihop våra grejor. Tältet torrt som tur var. Efter några mil när vi kommit till asfalterad väg längtade vi tillbaka. Fjällen gör gott för själen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.