Jävsjöströmmen

Hade turen att få komma till Jävsjöströmmen i år. Ett vatten som varit stängt för allmänheten under lång tid. Fiskar gör bara de som hyr stuga av samebyn. Vi hade otur med lågt vatten och kallt väder. Kläckningar på insekter mer eller mindre uteblev. När vi för en gångs skull fick lite värme en dag så kom dessa förbannade sve’n. På måndagen lyckades jag ta en fin öring på 1.1kg. Många fiskar på 7-8 hg fick se dagens ljus men de större lyste med sin frånvaro. Min största harr på resan vägde 8hg och är iofs inte så tokigt men målet låg högre.
Dagen innan vi åkte hem, torsdagen, “sprang” jag som vanligt och fiskade längs ån. Efter att fått ett antal 3-4hg’s öringar ovan en nacke small det äntligen på en större. Det tog ett tag innan jag reagerade för fisken simmade lugnt med i början. När den fattat att den var fast så drog den iväg 25-30 meter ner mot nacken. Efter ca: 15 minuter kunde jag landa fisken och knäppa några kort innan jag begav mig tillbaka till mina kamrater.
Gissa om jag var nöjd…

1.90kg, 57cm

9 thoughts on “Jävsjöströmmen”

 1. Hei. Veldig fine bilder?
  Jeg prøver å finne ut litt om Jävsjø området. Hvem av lapparna kontaktet du for leie av stuga och båt? (Svensk side)..

  Mvh
  Terje Jünge

 2. Hej,

  Vet att detta är en gammal tråd, men chansar.

  Vet du om det är lovligt att fiska i Svenskån?
  Och om det är var köper man kort?

  Hälsningar Magnus

  1. Hej!
   Jag är ganska säker på att det vattnet ingår i samma sameby.
   När jag varit där så har det varit ok att fiska där när man hyr stuga. Har för mig att det var lite med vatten en av gångerna.
   Utloppet kan funka bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.