Alaska, Kodiak-Katmai

Efter att ha jobbat en hel sommar kändes det bra att äntligen ge sig iväg på äventyr. Det blev en lång natt på Ted Steven’s international Airport i Anchorage innan jag äntligen kom fram till Kodiak.
Från Kodiak är det enklast att ta sig vidare till nationalparken Katmai med små pontonplan. Det skulle blåsa på bra över Shelikof Strait, sundet mellan Katmai och Kodiak, de närmaste dagarna så det var osäkert när vi skulle komma ut. Hamnen var full av båtar och det var inte något bra tecken. På kvällen blev det ett kärt återbesök på Henry’s och mat med Christopher och Jens.

Anchorage airport, Ted Stevens
Kodiak inner harbor

Det blev till slut klartecken och efter en skakig flygresa landade vi i utanför Bear Creek. Det kändes skönt att vara tillbaka på en sådan här plats. Nu skulle bara tälten upp innan första besöket hos björnarna. Förrutom att vädret kunnat vara bättre så blev det 8 härliga dagar ute i bushen. Det var ca 20 björnar totalt med alla ungar. Det var fler stora hannar den här gången och då det var mindre med lax fick de kämpa lite mer och vara kreativa. Stilarna var många. En hona springer oftast efter laxen och slänger sig på den. Hanarna brukar göra svallvågor så att laxen blir dissorienterad. Den här gången var det en som var riktigt duktig att jaga dem under ytan. Han fick ofta napp också.
Att se en björn hoppa från kanten är inte heller vanligt. Under 8 dagar hinner man se olika personligheter och märker en del vanor.
Det blev inga vargar men älg var kul det med.

Sea Hawk Air
Kodiak’s mighty nature
Base camp
Bear creek

Bear cubs
Bear cubs

Limping bear
After fishing
Morning fog
It’s nice to be a bear sometimes
A pile of bear
Catch of the day
Look out place
Fishing
Lipstick

Give us fish ma
Mama chasing a big male
Cheering up the cubs

Kids lounge
Protected by mama
This is my fishing spot
No further than this
There it is
Involuntary gulp of water
Attack
Bear in mist
Surrounded by midges
Shaking
Concentration

Curious moose
Moose
Bear with Chum salmon
Bear encounter
Muscles

Bald eagle
Scuba fishing

Rolan’s air taxi
Kodiak’s mighty nature
Port Lions

Tillbaka på Kodiak och Shelikof var det skönt med en dusch. Maten blev som vanligt på Henry’s. En av kvällarna hamnade vi på Tony’s Bar. Inte alls så farligt som det sett ut utifrån. Kul också att vi lyckades hitta en Kodiakbjörn med två ungar. Det var mina första på ön. Det blev en dag med vandring också. Både i byn och naturen. Hemresan gick bra men jag saknade väskan på Arlanda. Den kom dagen efter med budbil. Min rökta indianlax från Kodiak var fortfarande sval 🙂

Shelikof Lodge

Alaskan beer

Holy Resurrection Orthodox Cathedral
Kodiak town center
Alaskan beer
Kodiak Short-tailed Weasel
Kodiak bear, Ursus arctos middendorffi
Kodiak bear, Ursus arctos middendorffi

Alaska Airlines
Sockeye salmon

Nästa år blir det Alaska igen. En resa till huvudstaden Juneau med omkringliggande öar och sedan upp Yukon, Kanada. Det blir något att se fram mot 🙂

Mina andra inlägg om Alaska finns här: Alaska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.