I Hamra på skare

Förra helgen blev det en riktigt jobbig skidtur. Det var dåligt med snö och mjukt som sjutton där det fanns. Nu är snön hemmavid borta så det går inte att åka alls. 25 mil norröver finns det snö men hur är den att åka skidor på? Det blev lite av en chansning när pulkan packades med sovsäckar, liggunderlag, mat och tält som backup. Ut skulle vi bara 🙂
Gunsan tog skidorna över plogvallen och sjönk ned till knäna. Jag tog på mig skidorna på “rätt” sida och pressade pulkan över vallen. Det var lite mjukt men vi tog oss fram. Efter några hundra meter släppte det. Det var skare som höll att åka på. Det här har jag längtat efter länge nu. Vi njöt av åkningen en mil innan vi stannade vid ett vindskydd där natten skulle spenderas. Snö smältes till vatten för torrmat. Det blev Kylling Karri idag. Solen sjönk och temperaturen med den. Senare på kvällen grillade vi korv och jag tog min sista whisky till kortspelet. Månskenet var så starkt när vi la oss så det blev aldrig riktigt mörkt.

Nöjd skidåkare
Nöjd skidåkare
Blött vid en tjärn
Blött vid en tjärn
En av alla njutbara pauser
En av alla njutbara pauser
Till och med pulkan gled lätt (mot för tidigare turer)
Till och med pulkan gled lätt (mot för tidigare turer)
Myrar på vinter är härligt
Myrar på vinter är härligt
Vidder
Vidder
Stannar upp och tar in
Stannar upp och tar in
Myrpöl
Myrpöl
Från utkikstornet
Från utkikstornet
Bohaget
Bohaget
Draghjälp
Draghjälp
Vindpinad
Vindpinad
Vindskyddet
Vindskyddet
Snösmältning
Snösmältning
Efter solnedgång
Efter solnedgång
Fullmåne
Fullmåne
Stämningsfullt
Stämningsfullt
Sovplats
Sovplats

Under natten var det nära på stormbyar. Det blåste så det tjöt i vindskyddet. Ibland blev det riktigt kallt men det blåste aldrig med kraft några längre stunder. När vi klev upp vid 7 så var det nästan vindstilla igen. Ny brasa för att koka vatten till kaffe, blåbärssoppa, müssli med mjölk och varm choklad. När vi ätit och packat ihop allt gav vi oss iväg för skidsväng nummer två. Jag var orolig att vinden och det ovanligt varma vädret förstört skaren men det höll även för dagen. I en knapp mil fick vi underbar skidåkning på myren. Det kanske fungerar att skida där ett tag till men jag är osäker på om jag hinner iväg. Jag har två andra planerade resor i mars också.

Härligt uppvaknande
Härligt uppvaknande
En korsnäbb kom nära
En korsnäbb kom nära
Frukost på gång
Frukost på gång
Kaffeälskaren
Kaffeälskaren
Gråväder och bara lite vind
Gråväder och bara lite vind
Tittut
Tittut
Nöjda skidåkare
Nöjda skidåkare
Färger
Färger
Mysåkning
Mysåkning
Planering av nästa skidtur, hinns den med?
Planering av nästa skidtur, hinns den med?
Tummen upp
Tummen upp
Det går inte att sudda bort leendet nu
Det går inte att sudda bort leendet nu

2 thoughts on “I Hamra på skare”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.