Efter regnet

Det har varit en hel del regn nu. Om vi hade tur skulle det bli uppehåll på lördagseftermiddagen och chans att solen skulle spricka fram. Mitt på dagen kom tillfället. Det skulle inte blåsa heller så det var perfekt att prova kanoten ute vid kusten.
Kanotvagnen med och det var skönt att rulla fram istället för att bära. Vi hann inte paddla långt innan det blev ett jäkla liv i träden. Det visade sig vara en hägerkolloni och fullt av stora ungar och vuxna. En bit till satt de i grupper på stenar och kobbar. Kul, jag har inte sett detta tidigare.
När vi paddlat runt ett tag kom vi till flyttblocket som sägs ha fått namnet efter Norges skyddshelgon, Olof Haraldsson. En bjässe på 10 meters höjd. Den blev klättrad under andra halvan av 90-talet. Det går att nå den via land men det är lite trixigt. Att se den över vattnet går dock bra från ett vindskydd på andra sidan kanalen.
Gunsan och jag paddlade vidare till ett annat vindskydd för lite smörgås och bulla. Gunsan passade på att bada också. Det började blåsa på hemvägen men vi klarade oss från regn. Vi fick sol istället 🙂

Regnet höll uppe till söndagen. Då gjorde vi ett besök till Axmar bruk. Järnbruk har det varit på platsenm mellan 1671 och 1927. Det var så klart ett längre uppehåll då ryssarna brände ner det 1721. Bruket va i en period framgångsrikt och hade både ett slott och en herrgård (revs 1954). Slottet revs 1970 och var förfallet. Idag finns bara hörnstenarna och trappräcket till ingången kvar på sin riktiga plats. I den engelska parken finns fortfarande ett lusthus kvar från den tiden. Från själva verket finns ruiner av smedjan kvar samt en kvarnbyggnad. Runt hela området finns en kilometerlång mur som byggts för hand. En lite bit från de centrala delarna ligger hyttan med både rostugn och masugn.
Vi fikade på Axmar Brukscafé innan vi åkte hem. Efter ett par kilometer kom regnet. Det blev bra timing den här helgen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.