Landningsställen nedfällda

Havsörn i sin rätta miljö

Havsörn i sin rätta miljö

För ett par veckor sedan hörde Håkan Vargas av sig och undrade om jag och Hasse kunde sätta av en dag för en “rolig utflykt”. Vi bestämde lördagen den 9/12 och vi skulle vara borta till eftermiddag dagen efter. Mer än så fick vi inte veta.
I fredags fick vi en packlista som innehöll diverse atteraljer som papper och penna, 2 plastpåsar, underställ, kompass, handskar etc. Kameraprylar skulle förståss också med. Hasse kom hit och Håkan hämtade oss båda här. Sedan bar det iväg med bilen i helt fel riktning än vad jag gissat på. Det visade sig att Håkan i hemlighet byggt sitt örngömsle på kusten, som han planerade för 2 år sedan. Efter diverse transportfordon var vi framme vid gömslet. Ett fräscht isolerat gömsle med värmekamin och dass. 4 bra sängplatser och varje fotograf/skådare har två platser för objektiv eller tubkikare.
Kvällen tillbringade vi med mycket snack, varm glögg och någon whisky. Tiden rann iväg och det blev dags sovsäcksdags ganska snart.
05:30 gick Hasse ut med mikrofon och efter det käkade vi fruksot och väntade på örnar. Skulle det bli någon örn?
Håkan hade åtlat i ca 6 veckor och sett örn med kikare från en plats en bit bort. När ljuset kom såg vi en örn sitta en bit ut på ett skär. Det blev snabbt 2, 3 och 5 örnar. Korpar och kråkor samlades runt åteln och till slut kom örnarna. De kom oftast en och en. Ibland var de 5 i luften utanför gömslet. En örn satte sig på en sten 5 meter utanför gömslet och tittade. Det är bara att konstatera, Håkan har lyckats.
Om du vill fota örnar i sin rätta miljö så kolla in Håkans sida på Facebook, Vargas Vildmarkslodge. Där kommer snart info om gömslet.

Här kommer några bilder från dagen:

Ungörn på inflygning (obeskuren bild)

Ungörn på inflygning
Havsörn, White-tailed Eagle, Haliaeetus albicilla

Yngre örn spanar

Yngre örn spanar
Havsörn, White-tailed Eagle, Haliaeetus albicilla

En örn jagade en korp som släppte “bytet”. Detta plockades upp i vattnet av örnen.

En örn jagade en korp som släppte "bytet". Detta plockades upp i vattnet av örnen.
Havsörn, White-tailed Eagle, Haliaeetus albicilla

En vuxen örn stämmer in i klagosången

En vuxen örn stämmer in i klagosången
Havsörn, White-tailed Eagle, Haliaeetus albicilla

In för landning

In för landning
Havsörn, White-tailed Eagle, Haliaeetus albicilla

Några få värmande strålar

Några få värmande strålar
Havsörn, White-tailed Eagle, Haliaeetus albicilla

Landningsställen nedfällda

Landningsställen nedfällda
Havsörn, White-tailed Eagle, Haliaeetus albicilla

Allt som allt blev det ett riktigt roligt dygn. Vi hade bra fart på örnarna. Det var 12-14 örnar synliga framför oss och det kan ha suttit många fler bakom oss. Vädret hade ju kunnat vara bättre men det hade lika gärna kunnat vara sämre så inget att klaga på där heller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.