Längs lillån

Aningen utmattad efter gårdagen skulle det bli en halvdag i naturen idag. Vi (jag) hade bestämt att vi skulle följa en å, Gunsan och jag. Där skulle vi se om vi kunde hitta någon bäverhydda. Träden käkades runt ån så kanske finns det en hydda också. Efter ca 1.5 kilometer kom vi fram till ån som följdes så gott det gick. Det var rejält blött av smältvatten på vissa ställen och snö/is på andra. Efter en rejäl omväg och en bit klättrande kom vi fram till vad som måste vara stockfällningarnas epicentrum. Här fäller bävrarna så det brakar… fäller och fäller, bävrarna är smartare än så. De tuggar igenom ca 2 tredjedelar och låter vinden ta hand om resten.
Det fanns mycket stockar som legat ett tag men också färska fällningar.

Bävergnag
Bävergnag

Mer bävergnag
Mer bävergnag

Vi fortsatte vår vandring längs ån bra långt utan att se något. Vi kom fram till ett ställe där ån ringlade genom myrmark och bestämde oss för att vända. I kanten på myren blev det choklad och smörgås först.
Vi kom nästan hela vägen tillbaka innan vi vände för ett sista försök. Jag tog några steg närmare åkanten och där var den ju 🙂
Bäverhydda
Bäverhydda

Den är i stort sett täckt av snö så den var inte lätt att hitta. Kul, om en månad eller två ska jag ge mig hit under sena natten och se om de är aktiva under morgontimmarna.
Om de är ett par som delar hyddan så kan det bli små bäverbattingar i maj….

Den här kärrspindeln hittade vi när den spatserade i snön.

Kärrspindel, Raft spider, Dolomedes fimbriatus
Kärrspindel, Raft spider, Dolomedes fimbriatus

Kärrspindeln är en av de största spindlarna vi har i Sverige och kan bli 22 mmm plus ben.
Någon halvdag blev det inte. det blev nästan en full dag i klorofyllen. Den utlovade kräksnön kom aldrig som tur var.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.